UPRAVO OTKRIVENA

Toyota Yaris Cross (2024.), veliko osvježenje uz novi hibridni sklop

Foto: Toyota

Novi Yaris Cross Premiere Edition s vrhunskom opremom i ekskluzivnom novom bojom Urban Khaki, dobiva novi snažniji pogonski sklop Hybrid 130 s elementima pete generacije Toyotine hibridne tehnologije…

Toyota je poboljšala svaki ključni aspekt popularnog modela Yaris Cross i nadogradila postojeće kvalitete koje su pomogle ovom kompaktnom SUV-u da osvoji titulu najboljeg gradskog automobila na svijetu 2022., među brojnim drugim priznanjima tijekom prve godine na tržištu.

Program poboljšanja usredotočen je na glavne čimbenike zbog kojih se kupci odlučuju na kupnju u ovom segmentu kako bi Yaris Cross postao još privlačniji kupcima. Od svoje premijere 2021. godine brzo se etablirao kao moćan i vrlo konkurentan izazivač na brzorastućem europskom tržištu kompaktnih SUV-ova i postao najprodavaniji model u svojoj klasi, koja je ujedno i najkonkurentniji dio B-segmenta. Međutim, to nije sve. Yaris Cross postao je najprodavaniji Toyotin model u Europi.

Foto: Toyota

Proizveden u francuskom pogonu Toyota Motor Manufacturing France, novi Yaris Cross zadržao je reputaciju domišljatosti i inovativnosti u pogledu cjelokupne izvedbe, pogonskih sklopova i sigurnosti koji krase seriju Yaris još od predstavljanja prve generacije ovog automobila prije 25 godina. Novi model sada je u prodaji širom Europe.

Novi Yaris Cross nudi snažnije i svestranije performanse zahvaljujući novoj izvedbi hibridnog pogonskog sklopa; sigurnije i lakše upravljanje s najnovijim Toyotinim sigurnosnim sustavima i sustavima za pomoć vozaču T-Mate, potpuno digitalno korisničko iskustvo i stilske detalje koji naglašavaju njegov suvremeni gradski karakter. Ovaj obnovljeni SUV zaokružuje ponudu Toyotinih malih automobila koja obuhvaća novi Aygo X i kompaktni Yaris, modele koji su također izgrađeni na visokokvalitetnoj platformi GA-B.

Kupci se najčešće odlučuju za hibridni pogonski sklop među svim električnim sustavima bez baterija koji su danas dostupni na tržištu. Zahvaljujući nenadmašnoj kvaliteti, svestranosti i neusporedivo bogatoj ponudi hibridnih pogonskih sklopova, novi Yaris Cross ima odličnu priliku da zadrži vodeći položaj u segmentu i ostvari vrhunske prodajne rezultate.

Novi Hybrid 130 nudi dokazani, potpuno hibridni sustav od 1,5 litara s novim sklopom mjenjač-diferencijal te većim i snažnijim električnim motorom-generatorom (MG1). U kombinaciji s posebno prilagođenom upravljačkom jedinicom za snagu (PCU), ukupna snaga sustava povećana je za 12 posto, sa 116 KS / 85 kW na 130 KS / 96 kW. Istovremeno je okretni moment motora MG2 povećan u cijelom rasponu okretaja s maksimalnim porastom od 30 %, sa 141 Nm na 185 Nm.

Foto: Toyota

Međutim, navedene su statistike samo dio priče; jednako je značajan i utjecaj na doživljaj vožnje. Maksimalno je povećan učinak motora, pogonskog motora i hibridne baterije. Zajedno s većim okretnim momentom na svim razinama okretaja motora, bolje performanse osiguravaju dinamičniji i responzivniji osjećaj tijekom ubrzanja i usporavanja vozila za veće uživanje u svakoj vožnji uz bolji odziv upravljačkog sustava na gradskim ulicama i pouzdanije pretjecanje na otvorenoj cesti.

SVE POGODNOSTI PLATFORME GA-B

Agilne i pouzdane performanse automobila dodatno su ojačane platformom GA-B, koja je temeljni dio nove generacije malih Toyotinih automobila.

Platforma nudi osnovne prednosti niskog težišta, pri čemu se teže komponente nalaze vrlo nisko i blizu sredine vozila, te vrlo krutu karoseriju. Rezultat je stabilna i staložena vožnja s manje naginjanja karoserije i preciznim odzivom šasije koja savršeno prati naredbe vozača.

Krutost je postignuta bez povećanja mase automobila zahvaljujući naprednim tehnikama izrade i korištenju čvrstih, ali laganih materijala u ključnim područjima.

TIŠA VOŽNJA S POBOLJŠANIM PAKETOM ZA SMANJENJE BUKE I VIBRACIJA

Novi Yaris Cross primjenjuje brojne dodatne značajke za smanjenje buke i vibracija. Kao odgovor na povratne informacije kupaca, usporedili smo novi Yaris Cross s njegovim glavnim konkurentima u pogledu buke uzrokovane vjetrom, radom motora i stanjem na prometnicama i smanjili buku i vibracije na vodeće razine u klasi.

POTPUNO DIGITALNO KORISNIČKO ISKUSTVO

Uvođenjem novog digitalnog korisničkog iskustva potpuno su transformirani pristup informacijama, mogućnosti povezivanja i sustav za zabavu. Navedeno uključuje i instrumentnu ploču koja se može konfigurirati i prilagoditi željama vozača te snažniji multimedijski sustav koji brže reagira na naredbe i nudi širi raspon funkcija. Zasloni su vodeći u klasi po veličini: sedam ili 12,3 inča za vozačev kombimetar i devet ili 10,5 inča za multimedijski zaslon osjetljiv na dodir, ovisno o razini opreme.

Foto: Toyota

Vozač može prilagoditi izgled zaslona ovisno o svojem raspoloženju ili vrsti putovanja, a dostupna su četiri stila: Smart, Casual, Sporty i Tough. Također je moguće dodatno odabrati dva, jedan ili nijedan kotačić kako bi se dobilo ukupno 12 mogućih rasporeda prikaza, ali i mijenjati boju pozadine prema odabranom načinu vožnje: Normal, ECO ili Sport.

TOYOTA SMART CONNECT

Multimedijski sustav Toyota Smart Connect omogućuje jednostavnu i intuitivnu upotrebu s bržim reagiranjem na naredbe zahvaljujući snažnijem ugrađenom računalu. Njegove funkcije uključuju navigaciju temeljenu na oblaku koja se isporučuje u osnovnoj opremi, sustav koji je „uvijek povezan” kako bi u svakom trenutku mogao pristupiti najnovijim informacijama o rutama, prometu i kašnjenjima radi boljeg planiranja putovanja.

Tu su i poboljšani sustav prepoznavanja glasa s bržim odzivom i ugrađeni glasovni pomoćnik „Hej, Toyota” koji prepoznaje prirodan, razgovorni govor i naredbe. Primjerice, jednostavno recite „Hej, Toyota, hladno mi je” i sustav će automatski povisiti temperaturu u automobilu s pomoću klima-uređaja.

JEDNOSTAVAN PRISTUP UZ PAMETNI DIGITALNI KLJUČ

Yaris Cross ponudit će kasnije 2024. godine praktičan i siguran pametni digitalni ključ koji je već dostupan u kompaktnom Yarisu. Nakon povezivanja s aplikacijom MyToyota, pametni digitalni ključ omogućuje pristup vozilu za pet korisnika s pomoću pametnog telefona. Digitalni ključ može se upotrijebiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila bez da korisnik mora izvaditi telefon iz torbe ili džepa.

Ključ je kompatibilan s uređajima Apple i Android i standardno se isporučuje u razini opreme Premiere Edition. U cijenu automobila uključena je jedna godina uporabe digitalnog ključa.

Aplikacija MyToyota omogućuje pristup i drugim korisnim funkcijama, uključujući daljinsko zaključavanje/otključavanje, upravljanje klimatizacijom prije početka putovanja i uključivanje svjetla u slučaju opasnosti radi lakšeg traženja vozila na, primjerice, prometnom parkiralištu.

Toyota je odlučila učiniti Yaris Cross najsigurnijim automobilom u svom segmentu opremivši ga obiljem aktivnih i pasivnih sigurnosnih funkcija i značajki koje mogu otkloniti najčešće uzročnike stresa tijekom vožnje. Yaris Cross također nudi širok raspon sigurnosnih funkcija sustava Toyota T-Mate.

Toyota T-Mate krovni je naziv za sve napredne značajke koje automobil čine sigurnijim i lakšim za upravljanje i parkiranje. Međutim, novi Yaris Cross dolazi s poboljšanim i proširenim značajkama kako bi bio učinkovitiji nego ikad prije, a to uključuje i najnoviju generaciju sustava Toyota Safety Sense. Ove značajke, koje se često dodatno naplaćuju ili jednostavno nisu dostupne na drugim SUV-ovima iz B-segmenta, dio su osnovne opreme modela Yaris Cross.

Sigurnosne značajke i sustavi za pomoć vozaču jednostavno se prilagođavaju s pomoću prekidača na upravljaču. Na primjer, mogu se upotrijebiti za uključivanje sustava pomoći za zadržavanje u voznom traku i mijenjanje postavke udaljenosti dinamičkog tempomata s radarom.

Nova kamera i sustav radara koji može skenirati veće i šire područje poboljšali su mogućnosti otkrivanja opasnosti koje mogu dovesti do prometnih nezgoda. Na primjer, sustav predsudarne zaštite (PCS) sada može prepoznati potencijalni čelni udar, prolazeća vozila i raznovrsne predmete i vozila koja se nalaze na putu vašeg automobila kao što su pješaci, biciklisti, a sada i motocikli.

Foto: Toyota

Sustavu PCS dodana je i funkcija ograničavanja ubrzavanja. Ova se funkcija uključuje kada se vozilo kreće malom brzinom kako bi usporila naglo ubrzanje ako prepozna da postoji opasnost od sudara s vozilom ispred.

Nadograđen je i dinamički tempomat s radarom (DRCC) koji sad brže reagira i nudi prirodniji osjećaj promjene brzine tijekom vožnje. Na primjer, automobil laganije usporava kada mu drugo vozilo uđe u prometni trak.  Također su proširene postavke razmaka od vozila tako da vozač sada ima više izbora ovisno o svojim sklonostima, a sustav za smanjenje brzine u zavoju uključuje se ranije kako bi omogućio neprimjetnu promjenu brzine.

DRCC također ima novu kontrolu povezanu s pokazivačima smjera i pomoć pri usporavanju koje osiguravaju glatko pretjecanje i ponovno vraćanje u prometni trak pri sigurnoj brzini i na sigurnom razmaku od drugih vozila.

Vidljivost ispred vozila tijekom noćne vožnje poboljšana je prilagodljivim sustavom dugih svjetala (AHS) koji je po prvi put dostupan na modelu Yaris Cross. Ova funkcija kombinira rad kratkih i dugih LED svjetala za precizniju kontrolu prednje rasvjete, čime se postiže najveće moguće osvjetljenje uz automatsko izbjegavanje zasljepljivanja vozača koji dolaze iz suprotnog smjera.

Još jedna nova značajka je i sustav proaktivne pomoći u vožnji (PDA) koji pomaže izbjeći poznate opasnosti koje mogu rezultirati prometnim nezgodama pri vožnji malom brzinom. Sustav se sastoji od tri elementa: pomoći pri predviđanju prepreka, pomoći pri usporavanju i zakretanja upravljača.

Pomoć pri predviđanju prepreka automatski se uključuje kada sustav otkrije prepreke ispred vozila koje bi mogle predstavljati opasnost od sudara, kao što su pješaci koji prelaze cestu ili su blizu ruba ceste, biciklisti ili parkirani automobili. Također nudi pomoć pri naglom kočenju i zakretanje upravljača kako bi pomogao vozaču da sigurno izbjegne moguće opasnosti.

Pomoć pri usporavanju omogućuje glatko smanjenje brzine kada vozač otpusti papučicu gasa kada se približava sporijem vozilu ispred ili ulazi u zavoj. Zakretanje upravljača prepoznaje zavoje ispred vozila i prilagođava silu upravljanja kako bi vozač lakše i stabilnije promijenio smjer kretanja vozila.

Novi sustav za zaustavljanje u nuždi (EDSS) pomaže vozaču ako se naglo razboli ili nije sposoban upravljati vozilom. Ako sustav otkrije da vozač više ne upravlja vozilom, tj. prestane skretati, kočiti i ubrzavati unutar određenog razdoblja, oglasit će odgovarajuće upozorenje. Ako i dalje izostane bilo kakva reakcija vozača, sustav će lagano zaustaviti automobil, uključiti svjetla u slučaju opasnosti i otključati vrata.

Sustav upozorenja za nenamjerno prestrojavanje (LDA) sada prepoznaje kada vozač izađe iz prometnog traka pri izbjegavanju prepreke (pješaka ili drugih sudionika u prometu) i privremeno poništava funkciju upozorenja. Funkcija vraćanja vozila u središte traka u okviru sustava pomoći za zadržavanje u voznom traku (LTA) posebno je prilagođena kako bi prirodnije mijenjala smjera kretanja vozila. Na primjer, odstupanjem od smjera vožnje izbjegava se kretanje blizu parkiranih vozila.

Također je poboljšano i čitanje prometnih znakova tako da se sada informacije o prometnim znakovima mogu uskladiti jednim dodirom ograničivača brzine. Čitanje prometnih znakova sada se može povezati s ograničivačem brzine kako bi vozilo slijedilo prepoznata ograničenja brzine.

Toyota T-Mate također štiti automobil dok je zaustavljen zahvaljujući dodatnoj pomoći pri sigurnom izlasku (SEA), sustavom vizualnih i zvučnih upozorenja koji pomaže spriječiti nenamjerno otvaranje vrata kada se drugo vozilo ili biciklist približavaju automobilu sa stražnje strane. Podsjetnik za stražnje sjedalo (RSRS) upozorava vozača vizualnim i zvučnim signalima ako dijete ili kućni ljubimac ostane na stražnjem sjedalu kako bi se izbjegla opasnost od boravka u „vrućem automobilu”.

Dostupan je u ekskluzivnoj novoj dvobojnoj izvedbi Urban Khaki s ekskluzivnim novim tamno sivim / strojno obrađenim aluminijskim naplatcima veličine 18 inča s pet krakova koji naglašavaju dinamičan i robustan izgled automobila. Unutrašnjost krase atraktivni šavovi presvlaka i dekorativne linije na instrumentnoj ploči i vratima koji se savršeno podudaraju sa zelenom karoserijom. Dostupne su i dvobojne izvedbe Platinum Pearl White i Silver Metallic.

Presvlake sjedala također su osvježene novim uzorkom, a mekana obloga donjeg dijela instrumentne ploče dostupna je u svim razinama opreme. Nova boja Juniper Blue dostupna je u svim izvedbama i razinama opreme.

Novi Yaris Cross Hybrid možete pogledati i testirati u našim Toyota salonima diljem Hrvatske. Kupnjom naših automobila ulazite u Relax program Toyote koji vam nudi do 10 godina jamstva na Toyota vozilo.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo