RASPRAVA

Ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod 1 sekunde, ako pitate Matu Rimca moguće je

Foto: Rimac Automobili

Mate Rimac kaže da je 0-100 km/h u jednoj sekundi ‘moguće’, ali postoji caka…

Izvršni direktor Bugatti-Rimaca kaže da je Teslina tvrdnja o ubrzanju od 0-100 km/h (odnosno 96 km/h) za manje od jedne sekunde moguća, ali zahtijeva ogromnu razinu snage i vrlo malu težinu.

S druge strane, izvršni direktor Tesle i veliki majstor uvjeravanja, Elon Musk, iznio je radikalnu tvrdnju ranije ovog tjedna o nadolazećem superautomobilu Tesla Roadster, rekavši da tvrtka cilja na vrijeme od 0-100 km/h za manje od jedne sekunde. Iako su mnogi u međuvremenu odbacili tu tvrdnju, Mate Rimac nije ju potpuno porekao…

Na pitanje na svojoj Facebook stranici smatra li da je tvrdnja ispod jedne sekunde izvediva, Rimac je odgovorio iznenađujuće potvrdno. “Moguće je, ali…”, te dodaje u komentaru na Facebooku. “Napravili smo simulaciju.”

Podsjetimo se kako je Rimac Nevera u Velikoj Gorici s lakoćom uhvatila 340 km/h…

Problem je što ispustite zrak u dvije do tri sekunde i onda imate puno mrtvog tereta koji nosite (spremnici, kompresor, ventili, mlaznice itd.)”, nastavlja Rimac. “Isto je s ventilatorima—oni vam samo daju više prianjanja, ali trebate nešto poput 30.000 Nm na kotačima da biste ubrzali ispod jedne sekunde 0-100 km/h, što znači da su vam potrebni masivni motori, pretvarači, mjenjači, pogonska vratila itd. ”

Rimac također napominje da automobil mora biti “super lagan”, što obično nije standard za automobile na baterije. Čak i njegov hiperautomobil Rimac Nevera—koji postiže 100 km/h za manje od 2,0 sekunde – teži preko 2.100 kg.

“Dakle, potisnici su zapravo jedini način”, kaže on. “Ali donose i mnogo loših strana.”

Izvršni direktor Tesle Elon Musk predložio je 2018. da će Roadster imati “10 malih raketnih potisnika neprimjetno raspoređenih oko automobila”.  Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li se Elonove tvrdnje obistiniti. Novi Tesla Roadster će navodno debitirati kasnije ove godine.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo