Ponedjeljak i utorak bolje opcije

Udarni vikend, odgodite putovanje ako je moguće

-

Ulazimo u špicu turističke sezone, a to znači samo jedno, velike gužve…

Kako javlja Hrvatski autoklub, a i sami smo se uvjerili. Gužve na glavnim pravcima prilično su velike. No, one najveće očekuju se tek sutra, kada su najavljeni izraženiji pljuskovi i grmljavine, posebno u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro u Istri i Hrvatskom primorju te u gorskoj Hrvatskoj i ponegdje u unutrašnjosti. Opasnost od izraženijih grmljavinskih pljuskova najveća je na sjevernom Jadranu te se uz olujno jugo očekuju znatna ograničenja u cestovnom i pomorskom prometu. Moguće su lokalne bujične poplave te mjestimična tuča.

Zbog iznimno visokih temperatura u Dalmaciji trebat će prilagoditi dnevne aktivnosti te vožnju i putovanje na dužim relacijama.

Povremene smetnje, vožnja u koloni ili kraći zastoji zbog veće gustoće prometa mogući su na pojedinim dionicama Jadranske magistrale (DC8) na prilazima turističkim središtima i mjestima, Krčkom mostu (DC102), zagrebačkoj (A3) i riječkoj obilaznici (A7), Istarskom ipsilonu (B8) u zoni tunela Učka i u smjeru graničnih prijelaza sa Slovenijom, u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta. Potreban je dodatni oprez i strpljenje.

Zbog aktualnih kontrola i pojačanog putničkog prometa čekanja su moguća na većini graničnih prijelaza.

U trajektnim lukama i pristaništima prema sjeverno i srednjedalmatinskim otocima očekujemo povremeno gust promet i čekanja za ukrcaj.

SAVJET I DOBRA ALTERNATIVA 

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Autor