U ŠTEDNJI JE SPAS

Umjerenom vožnjom potrošnju goriva možete smanjiti i 30 posto te kompenzirati poskupljenje

-

Potrošnja goriva znatno povećava s porastom brzine te pri svakom ubrzavanju i pretjecanju, pa se u uvjetima bitnog povećanja cijene benzinskog, a posebice dizelskog goriva mogu bitno smanjiti troškovi vožnje. Time se istodobno povećava sigurnost…

Znatni porast cijene goriva, s perspektivom dodatnih poskupljenja, trebao bi biti motiv za uštede kroz umjerenu vožnju, kojom se bitno može smanjiti potrošnja goriva. Naime s povećanjem brzine, potrošnja goriva se povećava eksponencijalno i svakih 10 km/h više potrošnju povećava za litru na 100 km.

Zbog toga je preporučljivo ne voziti brže od 120 km/h, kad dizelski automobili troše manje od šest, a benzinski manje od 8 litara na 100 km. Ravnomjerna vožnja voznom trakom, pri brzinama do 120 km/h, isplativa je i sigurna, a vozač se tada manje umara, pa ima manje potrebe zaustavljati se na odmorištu.

To je posebice važno u zimskim uvjetima, pri lošijoj vidljivosti i slabijem prianjanju kotača na kolnik. Vožnja u koloni, na propisanoj udaljenosti smanjuje i otpor zraka, a manje ubrzanja i kočenja dodatno smanjuje potrošnju goriva. Umjerenom vožnjom, bez čestih pretjecanja, potrošnju goriva možete smanjiti i za 30 posto te tako kompenzirati financijski udar povećanja cijene goriva.

Autor