PRODAJA AUTOMOBILA

Umor, korištenje mobitela i vožnja pod tempomatom vjerojatni su uzroci tragedije na autocesti A6. Treba uvesti OVE mjere

Slika je ilustracija

Nalet kamiona nesmanjenom brzinom na propisno obilježeno ophodarsko vozilo i djelatnike održavanja HAC-a, jutros oko 9 sati na zaustavnoj traci (!) autoceste A6, pričem su dva radnika poginula, a jedan je izbjegao nalet kamiona, ukazuje na poznate probleme u gospodarskom prometu na našim autocestama. Kako se, zakonom velikih brojeva ne bi ponavljale nužne su mjere kojima treba suzbiti poslovne nepravilnosti i prometne prekršaje koji do njih dovode

Autor: Željko Marušić

Umor vozača gospodarskih vozila (kamiona i autobusa) velik je problem sigurnosti vožnje na našim autocestama, u kombinaciji s korištenjem mobitela i vožnjom uz potporu tempomata. Uzrok je često u činjenici da profesionalni vozači, osim primarnog posla, koji se kontrolira temeljem Uredba EU br. 561/2006 – o vremenima rada i odmora (niže), po pitanju maksimalnog dnevnog opterećenja i vremena odmora, u vremenima propisanog redovitog dnevnog odmora često rade dodatni posao u privatnoj režiji ili “na crno” kod drugog poslodavca. Stoga u vrijeme kad su formalno odmorni i spremni za vožnju, stvarno su umorni, često i pospani.

Problem povećava negativno međudjelovanje vožnje uz potporu tempomata, zbog kojeg lako dolazi do kratkotrajnog gubitka pozornosti i pogibeljnog “mikrosna”, te nepropisnog korištenja mobitela (komunikacija preko društvenih mreža, pisanje poruka, pretraživanje interneta, gledanje internetskog sadržaja…) U najgorim slučajevima ima i utjecaja korištenja alkohola i nedopuštenih sredstava. Te nepravilnosti iniciraju dodatne prekršaje u vožnji, prvenstveno brzinu neprilagođenu uvjetima (čl. 51., st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) i premali razmak od vozila ispred (čl. 109. st. 1.)

Jedan, ili više navedenih uzroka, odnosno njihovo negativno međudjelovanje izazvalo je tragičnu nesreću u kojoj je jutros oko 9 sati, naautocesti A6 u smjeru Zagreba u kod čvora Stara Sušica između tunela Podvugleš i Čardak, kad jer kamion na zaustavnoj traci (!) udario i usmrtio dva radnika HAC-a, koji su obavljali poslove održavanja uz propisanu signalizaciju. Treći radnik se srećom spasio, izbjegnuvši nalet kamiona praktički nesmanjenom brzinom do udara u radnike i obilježeno ophodarsko vozilo.

Zbog toga bi trebalo poduzeti sljedeće mjere:
1. Povećati kontrole u gospodarskom poslovanju, kako bi se umanjilo nelegalno poslovanje (“na crno”).
2. Policija treba uvesti sustav kontrole korištenja i kretanja smartphonea vozača, s elektroničkom forenzikom, kako bi se u realnom vremenu, i retroaktivno moglo kontrolirati korištenje propisanog redovitog dnevnog odmora za vozače.
3. Za nepropisno korištenje mobitela u prometu, temeljem članka 196. osnovno kaznu sa 130 treba povećati na 250 eura, a ako se elektroničkom forenzikom utvrdi da je vozač u vožnji komunicirao preko društvenih mreža, pisao poruka, pretraživao internet, gledao internetske sadržaje, kaznu povećati na 1000 eura, uz oduzimanje vozačke dozvole.

Uredba EU br. 561/2006 – o vremenima rada i odmora
Maksimalno vrijeme vožnje bez odmora 4,5 sati, odmor 45 minuta ili 15+30 minuta, maksimalno vrijeme dnevne vožnje 9 sati, dvaput tjedno 10 sati, ukupno tjedno 56 sati, u dva tjedna uzastopce ukupno 90 sati. Redoviti dnevni odmor 11 sati.

Autor

Preporučeni sadržaj