PRIJELOMNA VIJEST

Ursula von der Leyen najavila ukidanje električnih automobila od 2029.! Već dogodine poticaji za dizelaše?

Olaf Kosinsky , Autoportal.hr

Na izvanrednom sastanku Europske komisije konačno su usvojeni zaključci neovisnih ekoloških institucija da električni automobili globalno više zagađuju okoliš od toplinskih, predstavljaju sigurnosni rizik, a izgradnja potrebne energetske infrastrukture je nemoguća misija

Ursula von der Leyen je sinoć objavila kako se mijenja energetska politika Europske unije te se najavljuje potpuno ukidanje proizvodnje električnih automobila 1. siječnja 2029. Energetska politika postaje neodrživa, jer se procjenjuje kako zatvaranjem nuklearnih elektrana, posebice u Njemačkoj, postaje nemoguće osigurati dovoljnu količinu električne energije za masovno korištenje električnih automobila, izjavila je čelnica EU-a.

Ekološki benefiti su upitni posebice zbog povećane potrebe za litijem, kojeg zbog ekoloških ugroza ne žele kopati ni u Srbiji, niti u Bosni i Hercegovini, te zbog problema s recikliranjem starih baterija. Stoga će se potpuno liberalizirati njihov izvoz i ‘zbrinjavanje’ u zemljama trećeg svijeta, posebice u Africi.

Naše građane će posebice oduševiti najava da EU već 2025. planira izdvojiti 11 milijardi eura za poticaje na dizelaše, u iznosu od 5000 do 15.000 eura po vozilu.

Thomas Schaefer, glavni izvršni direktor Volkswagena, podržao najavu ukidanja električnih automobila: ‘Sada postaje jasno da je afera Dieselgate iz 2015. bila fabricirana kako bi se umanjio utjecaj njemačke autoindustrije, jer našim dizelskim automobilima nitko nije mogao konkurirati. Cijela priča o električnim automobilima bila je postavljena na krivim osnovana. Moramo brzo reagirati pa ćemo naše tvornice električnih automobila u Zwickau i Dresdenu prenamijeniti za proizvodnju naših najboljih dizelaša 2.0 TDI.

Odluku Europske komisije pozdravio je i Akio Toyoda, čelnik Toyote, najvećeg proizvođača automobila na svijetu, jer je na tragu njegovih predviđanja: ‘Ovo je dobra vijest i za japansku autoindustriju, koja će se tako moći bolje oduprijeti sve masovnijoj kineskoj proizvodnji električnih vozila. Mi budućnost vidimo u kombinaciji hibridnih i dizelskih automobila te vodika kao najizglednijeg alternativnog energenta…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo