JESTE LI RAZMIŠLJALI O OVOM PROBLEMU?

Veliki propust, čak 80% vlasnika ne odradi ovo tijekom prodaje automobila

Istraživanje je pokazalo, kako tek svaki peti vlasnik uklanja svoje osobne podatke prije prodaje automobila, Bitdefender ipak nudi spas…

Jedna zanimljiva analiza provedena još prošle godine, na uzorku od 14.000 ljudi, otkrila je prilično veliku nemarnost vlasnika vozila.

Primjerice, 50% vozača priznaje da su povezali svoje pametne telefone sa svojim automobilima, dopuštajući prijenos popisa kontakata, tekstualnih poruka i Wi-Fi podataka na ugrađeni sustav. Iako samo to nije dovoljno za podizanje alarma, većina vozača zanemaruje upute kako izbrisati svoje podatke ili izvršiti vraćanje na tvorničke postavke prije prodaje automobila.

Ako to niste odradili, novi vlasnik može lako vidjeti te podatke. No, ipak nije sve tako crno, a jedna od solucija je poznato ime u cyber svijetu. Bitdefender je poznato ime koje donosi zaštitu za računala i mobitele od virusa, a stoji iza ove analize. Upravo ova vodeća anti virusna kompanija u svijetu, nudi uspješan alat za zaštitu digitalnog identiteta i staje na kraj mogućim problemima nemarnim vlasnicima.

Pored osnovnih elemenata povezivanja, sve veći su i aplikacije koje se dijele između mobitela i vozila. Istraživanje je pokazalo kako čak 1.893 vlasnika automobila, koji su prodali automobil u prethodne dvije godine također preuzeli povezanu aplikaciju. Međutim, 50% nije uspjelo prekinuti uparivanje ili izbrisati povezanu aplikaciju, nudeći pri tome mogućnost za uhođenje i druge cyber kriminalne radnje.

“Ako se s automobilima ne postupa isto kao sa pametnim telefonom, tabletom ili drugim povezanim uređajima kada je u pitanju sigurnost podataka, vozači riskiraju s odavanjem riznica informacija o sebi kada odluče prodati svoj automobil”, rekao je Harry Rose, urednik časopisa What? “Proizvođači moraju više poraditi na ukazivanje svijesti,  kako bi vozači u potpunosti razumjeli koliko podataka može imati njihovo vozilo i kako izbrisati te podatke, a sve kako bi se uklonili ti rizici.”

Razmišljate li o prodaji ili kupnji rabljenog automobila, napravite domaću zadaću. Kao prodavatelj, uvijek biste trebali izbrisati sve osobne podatke koji bi se mogli pohraniti u infotainment sustav vozila. Ako koristite i namjensku aplikaciju, raskinite uparivanje i izbrišite softver sa svog pametnog telefona. Na istu stvar upozorite i čovjeka od kojeg biste možda kupili automobil…

Foto: Autoportal.hr / Driveteam.hr