Nadzor prometa za vikend

Vikend patrola, policija utvrdila 5466 prometnih prekršaja

Ilustracija (Foto: Nikola Jurković)

Najviše prekršaja odnosi se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Ponovno pozivamo na pridržavanje prometnih propisa – radi vaše vlastite sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu!

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, radi kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama, a ove aktivnosti posebno su usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivistima“.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 5. – 7. srpnja 2024. godine utvrdili su ukupno 5466 prekršaja, od čega izdvajamo:

– 392 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
– 1902 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
– 778 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 303 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, 67 takvih prekršaja. Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,99 g/kg izmjerena je na području PU sisačko-moslavačke. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini preko 50 godina (87 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU sisačko-moslavačka sa 316 takvih prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU primorsko-goranske – 186 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, gdje su utvrđena 94 takva prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke, 55 takvih prekršaja.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 21 osoba ponavljač teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivist“, a koji su počinili 21 teški prekršaj:
nedopuštena koncentracija alkohola – 7,
upravljanje nepropisnom brzinom – 6,
upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 3,
vožnja bez položenog vozačkog ispita – 3,
odbijanje testiranja na alkohol – 1 te
odbijanje testiranja na droge – 1.

Iz tog razloga 7 vozača je smješteno u posebne prostorije, a protiv 14 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske od 05.07.2024. u 00:00 sati do 07.07.2024. u 24:00 sati dogodile su se 92 prometne nesreće s nastradalim osobama, od kojih 23 pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća.

Dogodila se jedna nesreća s poginulom osobom i 22 nesreće s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, jedna osoba je smrtno stradala, 25 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a pet osoba lakše je ozlijeđeno. Ukupno je ozlijeđeno 113 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Policija poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa – prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo