JESTE LI ZNALI

Volkswagen Gol, Golf kojem je otpalo zadnje slovo

Foto: NaBUru38
-

Volkswagen Gol model je kojeg vrlo vjerojatno nikada niste vidjeli, a možda ni čuli za njega, no dosad ih je prodano čak oko pet milijuna, mahom u Južnoj Americi!

Pet milijuna prodanih primjeraka nekog automobila brojka je vrijedna svakog respekta, rijetki se modeli mogu podičiti takvim tržišnim uspjehom, a jedan je od njih i Volkswagen Gol. Ne, nije tipfeler, uistinu se piše tako, bez slova ‘f’ na kraju.

Riječ je o malom automobilu koji se proizvodi od 1980., ponajprije za latinoameričko tržište, iako ih licencno rade u Kini i Iranu, neko su vrijeme (pod imenom Fox, koje će Volkswagen kasnije oživjeti na ne baš uspješnom malom modelu za europsko tržište), a navodno bi uskoro mogao stići i na istočnoeuropska tržišta, najvjerojatnije pod značkom Škode.

Nakon dvije uspješne generacije, koje još od 1987., odnosno 1988. drže prva mjesta na ljestvicama najprodavanijih modela u Brazilu i Argentini, treća generacija Gola, predstavljena 2008., dijeli platformu s europskom braćom Polom i Foxom, potkrjepljujući teze o sve većoj globalizaciji u području automobila. Proizvodi se i danas nakon trećeg redizajna.

Autor