REDIZAJN GLAVNOG ADUTA IZ WOLFSBURGA

Volkswagen Golf (2024.): dorađeni farovi s obrvama, rekvijem za 2.0 TDI

Foto: Autoportal
Foto: Autoportal
Advertisements

Volkswagen Golf 8 dobiva novi dizajn LED farova, dobiva novi digitalni kokpit i obogaćenu izvedbu, a u paleti motora okosnica će biti blagohibridni turbobenzinci 1.0 TSI sa 110 KS te 1.5 TSI sa 130 i 150 KS… 

Nakon početnog oduševljenja, kako obično biva kad dođe  novi Volkswagen Golf, ali i rezervi, pa i (opravdanih) kritika na dizajn prednje maske, posebice ‘farova s obrvama’, na račun novog Volkswagen Golfa počele su pristizati i ozbiljnije pritužbe.

Prvenstveno na kvalitetu izvedbe i dojam da se štedjelo u usporedbi s modelom Volkswagen Golf 7, što su najizravnije prezentirali i secirali engleski novinari. Problem je što je sve pratilo i osjetno povećanje cijena, pa su se mnogi kupci osjetili razočarani, pa i prevareni.

To su pokazali prodajni rezultati, koji su, bez obzira na korona-krizu neugodno iznenadili čelnike iz Wolfsburga – prodano je manje od pola (oko 40 posto očekivane količine. Volkswagen Golf je, na iznenađenje mnogih, prestao biti hit.

To će riješiti redizajn, koji je prvotno planiran za ljeto 2023., ali je zbog rata u Ukrajini pomaknut na proljeće 2024. Prednji ‘farovi  s obrvama’ će se promijeniti LED svjetlima po uzoru na Volkswagen ID.3

. Velike su zamjerke na preglednost i funkcionalnost digitalne ploče s instrumentima te cijele središnje konzole. Novi će model dobiti ekran ispred volana od 10,4 inča, a ispred središnje konzole od 12,9 inča.

Kako je dosta primjedbi da kvaliteta izvedbe nije na dovoljno visokoj razini (gleda u leđa korejskim konkurentima Hyundai i30 i Kia Ceed, a pogotovo novom francuskom adutu Peugeot 308), pa ć unutrašnjost biti temeljito redizajnirana, s izvedbom bliže premiumu. Naravno, povećanje cijene se ni ne spominje…

Volkswagen se oprašta od dizelaša te će u osnovnoj ponudi biti blagohibridni 1.0 TSI sa 110 KS i 1.5 TSI sa 130 i 150 KS. Velika će poboljšanja ponuditi hibridni modeli 1.5 eHybrid sustavne snage 215 KS (zamjenjuje 1.4 eHybrid s 204 KS) i GTE, iste izvedbe, koji će sustavnu snagu povećati s 245 na 260 KS. Doseg samo na struju povećat će na 100 km.

Od redizajniranog modela Volkswagen Golf 8 se puno očekuje, jer će biti glavna zvijezda u ožujku 2024., kad će se slaviti 50. godišnjica serije modela Volkswagen Golf.

Autor