Volkswagen Golf 8 (2023.): zbogom farovima s obrvama i dizelašima

Volkswagen Golf 8 dobiva novi dizajn LED farova, dobiva novi digitalni kokpit i obogaćenu izvedbu, a u paleti motora okosnica će biti blagohibridni turbobenzinci 1.0 TSI sa 110 KS te 1.5 TSI sa 130 i 150 KS… 

Nakon početnog oduševljenja, kako obično biva kad dođe  novi Volkswagen Golf, ali i rezervi, pa i (opravdanih) kritika na dizajn prednje maske, posebice ‘farova s obrvama’, na račun novog Volkswagen Golfa počele su pristizati i ozbiljnije pritužbe.

Prvenstveno na kvalitetu izvedbe i dojam da se štedjelo u usporedbi s modelom Volkswagen Golf 7, što su najizravnije prezentirali i secirali engleski novinari. Problem je što je sve pratilo i osjetno povećanje cijena, pa su se mnogi kupci osjetili razočarani, pa i prevareni.

To su pokazali prodajni rezultati, koji su, bez obzira na korona-krizu neugodno iznenadili čelnike iz Wolfsburga – prodano je manje od pola (oko 40 posto očekivane količine. Golf je, na iznenađenje mnogih, prestao biti hit.

Zbog toga će redovni redizajn (facelift)stići godinu prije planiranog roka, već u listopadu sljedeće godine /modelska godina 2023.). Prednji ‘farovi  s obrvama’ će se promijeniti LED svjetlima po uzoru na ID.3. Velike su zamjerke na preglednost i funkcionalnost digitalne ploče s instrumentima te cijele središnje konzole. Novi će model dobiti ekran ispred volana od 10,4 inča, a ispred središnje konzole od 12,9 inča.

Kako je dosta primjedbi da kvaliteta izvedbe nije na dovoljno visokoj razini (gleda u leđa korejskim konkurentima Hyundai i30 i Kia Ceed, a pogotovo novom francuskom adutu Peugeot 308), pa ć unutrašnjost biti temeljito redizajnirana, s izvedbom bliže premiumu. Naravno, povećanje cijene se ni ne spominje…

Volkswagen se oprašta od dizelaša te će u osnovnoj ponudi biti blagohibridni 1.0 TSI sa 110 KS i 1.5 TSI sa 130 i 150 KS. Velika će poboljšanja ponuditi hibridni modeli 1.5 eHybrid sustavne snage 215 KS (zamjenjuje 1.4 eHybrid s 204 KS) i GTE, iste izvedbe, koji će sustavnu snagu povećati s 245 na 260 KS. Doseg samo na struju povećat će na 100 km.

Od redizajniranog modela Volkswagen Golf 8 se puno očekuje, jer će biti glavna zvijezda u ožujku 1974., kad će se slaviti 50. godišnjica serije modela Volkswagen Golf.