VOLKSWAGEN GOLF R (2021.)

Volkswagen Golf R (2021.) službeno predstavljen, 320 KS i 420 Nm garantiraju zabavu za upravljačem

Volkswagen Golf R upravo je predstavljen, a uz 2.0 TSI motor sa 320 KS nudi mnogo toga…

Volkswagen je ove godine predstavio četiri inačice svog uspješnog modela Golf. Nakon standardnog, GTI, GTD i GTE varijante, na red je stigla i najsnažnija, R inačica. Pred nama je najsnažniji Golf ikad napravljen.

Zahvaljujući 2.0 TSI turbobenzinskom motoru (EA888 evo4), novi Golf R razvija 320 KS i 420 Nm, što mu omogućuje vrijeme do ‘stotke’ za 4,7 sekundi i najveću brzinu od elektronski ograničenih 250 km/h. Kupci mogu birati između ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa ili opcijskog sedmerostupanjskog DSG automatika.

Očekivano, Golf R dolazi standardno s pogonom na sve kotače (4Motion) – no ova je postavka malo drugačija nego u prethodnim generacijama. VW je postavio novi stražnji diferencijal koji varijabilno raspoređuje snagu između osovina, s mogućnošću odašiljanja do 100 posto okretnog momenta na vanjski kotač pomoću posebne funkcije “Drift Mode”. Novi Drift Mode jedan je od dva posebna načina vožnje koji se mogu konfigurirati u Race modu i koji se pridružuje standardnim opcijama pogona poput Sport, Comfort i Individual. Što se eksterijera tiče, Golf R nudi tri boje; plavu Lapiz Blue Metallic, bijelu Pure White te crnu Deep Black Perleffect .

Za potpuni doživljaj vožnje pobrinut će se opcijski Akrapovič ispušni sustav koji je 7 kilograma lakši, a daje novu dimenziju zvuku za Golf R. Naravno, R-Performance paket će svojim kupcima ponuditi i ‘otključavanje’ maksimalne brzine na 270 km/h. Kako bi se Golf R sigurno zaustavio, kočnice prednje osovine s prethodnim 17-colnim kočionim diskovima povećane su na 18-colne (rast s 340 x 30 na 357 x 34 mm). Ovjes je spušten za 20 mm.

Interijer je identičan kao i u standardnom Golfu, uz poneke R oznake. Doduše, najviše do izražaja dolazi veliki zaslon osjetljiv na dodir (10 inča), ali i standardni Volkswagen Digital Cockpit te novi sportski kožni volan. Također, tu su i nova sjedala sa R oznakama kako ne bi bilo zabune o kojem je modelu riječ.

Novi Volkswagen Golf R u prodaju stiže početkom slijedeće godine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin