BEZ GREŠKE!

Volkswagen ID.4 najbolji na testu, ostvario pet zvjezdica na Euro NCAP ispitu

Tek pridošli ID.4 ostvario je visoke pojedinačne ocjene u svim kategorijama testiranja

Novi ID.4 impresionira na prestižnom testu sigurnosti Euro NCAP (eng. European New Car Assessment Programme – Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila): prvi kompaktni SUV marke Volkswagen izrađen na osnovi inovativne modularne električne platforme (MEB) dobio je najbolju ocjenu od pet zvjezdica. Ispitivači su modelu ID.4 dali dobre ocjene po svim kriterijima – za zaštitu odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionika u prometu te za sustave potpora.

Ocjena zaštite putnika za odrasle temelji se, između ostalog, na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Za model ID.4 utvrđen je rezultat od 93 posto mogućih bodova za vozača i odrasle putnike na temelju spomenutih crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje. Za djecu je postignut rezultat od 89 %.

Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također bile mogućnosti ugradnje dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece.

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko sustavi automatskog kočenja u nuždi (AEB) mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu – pješake i bicikliste – u slučaju prijetećeg sudara. Ispitivači također pridaju važnost ostalim serijskim sustavima potpora. Pritom je pozitivno što je model ID.4 opremljen potporom zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist” i potporom kočenja u nuždi „Front Assist” u svim varijantama opreme. Takozvani središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje također je ugrađen u model ID.4. On može pridonijeti smanjenju ili u najboljem slučaju sprečavanju kontakta između vozačeve i suvozačeve glave, primjerice pri bočnim sudarima.

Car2X još je jedna tehnologija kojom je opremljen svaki ID.4. Ona omogućuje vozilu razmjenu informacija o lokalnim opasnim mjestima s drugim vozilima i prometnom infrastrukturom putem radijskog standarda WLANp. Euro NCAP je inovativnoj funkciji Car2X „Upozorenje na opasnost” dodijelio posebnu nagradu za revolucionarnu sigurnosnu opremu pod nazivom „Advanced Award” već u ožujku 2020. godine.

Volkswagen opcijski nudi dodatne sustave potpora koji mogu povećati razinu udobnosti u okviru svojih odgovarajućih ograničenja. Potpuno električni SUV marke Volkswagen postigao je vrlo dobre rezultate u kategoriji „Safety Assist” s 85 posto mogućih bodova. Za zaštitu pješaka i biciklista ostvario je 76 posto bodova. S pet zvjezdica za novi ID.4 marka Volkswagen nastavlja nizati uspjehe na Euro NCAP testu – posljednji je put kompaktni ID.32 postigao najvišu ocjenu u listopadu 2020.

Foto: Volkswagen Hrvatska

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo