KLIMA NOVOG DOBA

Volkswagen ID.7 otkrio izgled unutrašnjosti, posebno fascinira klimatizacijski sustav

Foto: Volkswagen

Volkswagen donosi inovaciju u pogledu klimatizacije, ID.7 brinut će za putnike kroz “pametne ventilacijske otvore”

Klimatizacijski uređaji važan su dio suvremenih automobila i osiguravaju ugodne temperature u svim godišnjim dobima. Tvrtka u Wolfsburgu ide korak dalje u novom modelu Volkswagen ID.7  i po prvi put koristi klima uređaj koji brže hladi ili grije unutrašnjost vozila prije početka putovanja. Između ostalog, to omogućuju elektronički kontrolirani ventilacijski otvori koji raspoređuju zrak po unutrašnjosti vozila čim vozač priđe s ključem. Novi, pametni automatizirani klimatizacijski sustav također reagira na glasovne naredbe i uzima u obzir položaj sunca kao i individualne preferencije korisnika. Rezultat je povećanje udobnosti s kojom će nova električna limuzina postaviti standarde u svojoj klasi.

S kamufliranim konceptnim vozilom, Volkswagen je omogućio prvi uvid u novi ID.7 na najvećem svjetskom sajmu elektronike, CES u Las Vegasu. Kai Grünitz, član Upravnog odbora brenda odgovoran za razvoj: “Modelom Volkswagen ID.7 naglašavamo naš cilj da ponudimo inteligentne tehnologije i inovacije orijentirane na kupce u vrhunskom segmentu srednje veličine velike količine.”

“Pametni ventilacijski otvori” brzo reagiraju i funkcioniraju poput ventilatora (foto: Volkswagen)

ID.7 može aktivirati klima uređaj prije nego što putnici uđu u vozilo. Unutrašnjost vozila se hladi tijekom vrućih dana i grije kada je hladno. Ako se vrata otvore u uvjetima s visokim vanjskim temperaturama, pametni otvori za zrak u kokpitu brzo raspoređuju zrak na velikom području pomoću dinamičkih horizontalnih pokreta. Kada putnici sjede u automobilu, strujanje zraka može se prema želji usmjeriti ravno na tijelo ili koristiti za neizravnu ventilaciju unutarnjeg prostora. ID.7 je prvi Volkswagen model s takvim inteligentnim sustavom upravljanja.

Funkcija kontrole klime nalazi se na najvišoj radnoj razini novog 38-centimetarskog (15″) infotainment zaslona ID.7. To znači da je uvijek vidljiv i može se aktivirati jednostavnim dodirom prsta. Pomoću preglednog kontekstnog izbornika klima uređaja, svi pametni otvori za provjetravanje mogu se digitalno kontrolirati na izlazima. Snaga i smjer kretanja zraka mogu se intuitivno prilagoditi i pojedinačno pohraniti. Temperatura se može kontrolirati pomoću klizača osjetljivih na dodir s pozadinskim osvjetljenjem.

Digitalno kontrolirani klima uređaj može se aktivirati glasovnim upravljanjem. Posebne želje pohranjuju se kao “Smart Climates”. Na primjer, odabire se program koji uključuje grijanje upravljača ako se izgovori naredba “Zdravo Volkswagen, ruke su mi hladne”. To će pokrenuti topli zrak usmjeren prema rukama na upravljaču oko pet minuta.

Pojedinačne korisničke postavke spremaju se kao “Personalizacije” u ID.7. To uključuje postavke za automatski klimatizacijski sustav. Ovo je posebno praktično ako će vozilo koristiti više vozača.

Foto: Volkswagen

Prvi Volkswagen model s detekcijom položaja sunca
Kada je automatska funkcija aktivirana, pametni sustav reagira na klimatske uvjete u okruženju. Na primjer, senzor u području vjetrobranskog stakla detektira upadni kut sunčeve svjetlosti u uvjetima visokih vanjskih temperatura i visokog intenziteta sunca. Ako sunce jako sja na jednu stranu vozila, ID.7 prilagođava klima uređaj u još većoj mjeri za toplije zone: prvo prema odgovarajućem dijelu unutrašnjosti vozila, a zatim u drugom koraku posebno prema putnicima u vozilu.

Nakon ID.3, ID.4, ID.5 i ID.6 (samo u Kini) i ID. Buzz, ID.7 bit će šesti model potpuno električnog ID-a. obitelj. Nakon ID.4, bit će to drugo globalno vozilo marke Volkswagen temeljeno na modularnoj matrici električnog pogona (MEB). Svjetska premijera ID.7 zakazana je za drugi kvartal 2023. Tržište električne limuzine u Kini i Europi planirano je za ovu godinu. Sjeverna Amerika slijedi kasnije, početkom 2024.

Autor

Preporučeni sadržaj