NOVI ADUT IZ WOLFSBURGA

Volkswagen Tiguan (2023.): treća generacija SUV-a bestsellera, posljednja s benzincima i dizelašima

Jeste li znali da je najprodavaniji model ne samo brenda Volkswagen, nego i koncerna iz Wolfsburga SUV kompaktne klase Volkswagen Tiguan?

Na slici je aktualni model

Volkswagen Tiguan je lani, kad je redizajniran,  doživio nakladu od 800.000 primjeraka, a riječ je o modelu druge generacije, predstavljenom u rujnu 2015. na salonu u Frankfurtu, koji j na tržište stigao početkom 2016., a 2017. je stigla 11 cm produžena verzija XL.

Zanimljivo, taj model, prvi u koncernu Volkswagen, dobiva novu unaprijeđenu platformu MIB 3 (Modularen-Infotainment-Baukastens, treće generacije), s udjelom čelika visoke čvrstoće (HTS) i ultravisoke čvrstoće (UHTS) povećanim na 59 posto. To će biti i temelj za Volkswagen Tiguan III (aktualni je napravljen na temeljima Golfa. Sedmice), koji će 2023. uvesti i novi stilski trend u Volkswagen.

Novi Volkswagen Tiguan će dobiti hi-tech porciju Infotainmenta. U prvom planu bit će plug-in hibridni pogon na bazi turbobenzinca 1.5 TSI, ali turbodizelaš 2.0 TDI (još) neće biti otpisan, unaprijeđen blago-hibridnim 48V sustavom. Najsnažniji će model biti 2.0 TSI, koji će s blagom elektromotornom potporom ispaljivati 320 KS.

Volkswagen Tiguan III, novi Kralj kompaktnih SUV-ova, posljednji, a izvjesno i dosad najbolji s toplinskim motorima (benzinskim i dizelskim), očekuje se na proljeće 2023. Odbrojavanje je počelo…