NAJBOLJI U ŠVEDSKOJ PORODICI

Volvo EX30 (2024.), najmanji model donosi i rekordno najmanji ugljični otisal

-

Potpuno električni mali SUV Volvo EX30 dizajniran s najmanjim ugljičnim otiskom od svih Volvo automobila do sada…

Novi Volvo EX30 koktel je svih sjajnih stvari koje marka nudi: mali, potpuno električni SUV za moderno doba, dizajniran da bude siguran i ima manji CO2 otisak nego bilo koji Volvo automobil ikada prije.

Rješavanjem emisija tijekom cijele proizvodnje i životnog ciklusa Volva EX30, uspjeli smo smanjiti njegov ukupni ugljični otisak tijekom 200.000 km vožnje na ispod 30 tona. Ovo je smanjenje od 25 posto u usporedbi s našim potpuno električnim modelima C40 i XC40 – što je dobar korak prema našem cilju da smanjimo ukupne emisije CO2 po automobilu za 40 posto između 2018. i 2025. godine.

Kao potpuno električni automobil, Volvo EX30 ima nultu emisiju ispušnih plinova što ne samo da doprinosi nižem CO2 otisku. Utjecaj na kvalitetu zraka može biti značajan: na primjer, novo istraživanje Sveučilišta Južne Kalifornije pokazalo je da čak i mali porast električnih automobila u nekom području ima izravan pozitivan učinak na broj posjeta hitnoj službi zbog astme.

No, kako bi se smanjio ukupni ugljični otisak automobila, elektrifikacija nije dovoljna. Automobil se ne samo vozi, već se i dizajnira, razvija, gradi i transportira – a svi ti koraci nude mogućnosti za daljnje smanjenje emisija stakleničkih plinova.

“Naš novi EX30 veliki je korak u pravom smjeru za naše ambicije održivosti”, rekao je Anders Kärrberg, globalni voditelj održivosti. „Namjeravamo do 2025. smanjiti naše ukupne emisije CO2 po automobilu za 40 posto u odnosu na razine iz 2018. putem smanjenja ukupnih emisija iz ispušnih cijevi za 50 posto i smanjenja emisija iz našeg poslovanja, nabave sirovina i lanca opskrbe za 25 posto – sve na putu prema našoj ambiciji da do 2040. budemo klimatski neutralna tvrtka.”

Foto: Volvo

Autor