PRODAJNI REZULTATI

Golf izgubio titulu najprodavanijeg u Europi, novi kralj stiže iz Francuske!

Prema Jato Dynamics podacima, europsko tržište automobila proživljava drastično smanjenje prodaje u odnosu na prošlu godinu, a vrhunac krize koronavirusa još nije stigao…

U veljači ove godine, diljem Europe registrirano je 1.063.264 vozila. U odnosu na prethodnu godinu, to je 80,588 vozila manje (pad od 7 posto). Pad prodaje vozila u siječnju također je velik (samo 955.113 vozila registrirano) što je najveći pad za to razdoblje od 2015. godine.

(foto: JATO Dynamics)

Minusi su evidentni, a zbog aktualne epidemije koronavirusa, očekuju se veći gubici u svim sektorima, pa tako i u autoindustriji. Najveće gubitke zabilježile su: Velika Britanija -6 posto, Francuska, Italija i Španjolska -7 posto te Njemačka – 9 posto. Također, slična je situacija među najprodavanijim proizvođačima; Volkswagen -8 posto, Peugeot -4 posto, Renault -6 posto, Mercedes-Benz -3 posto i Ford -20 posto. Doduše, tu su i proizvođači koji su, bez obzira na sve, poslovali s plusom; Toyota sa 11 posto, Kia s 9 posto, BMW s 4 posto te Seat s 8 posto.

(foto: Autoportal.hr)

Najveća se promjena, doduše, dogodila na vrhu. Kralj prodajnih rezultata, Volkswagen Golf, svrgnut je s trona od strane francuza; status najprodavanijeg modela uzeo je novi Renault Clio. Doduše, razlog tomu može se potražiti i u činjenici kako je VW fokusirao svoj razvoj i proizvodnju na Golf 8, dok je Clio na tržištu već skoro pola godine.

(foto: Autoportal.hr)

Europski favoriti nakon Clia su Peugeot 208, Opel Corsa, Fiat Panda, Ford Focus, Citroen C3 te VW Polo.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo