ZAŠTITNA VOŽNJA

Zaštitna vožnja je dio obuke pripadnika tajne službe koji brinu za sigurnost predsjednika SAD-a

Šest je osnovnih područja koje svaki agent mora dobro poznavati je: zaštitna vožnja, zaštitna pratnja, komunikacija i protokol, improvizirane eksplozivne naprave, otklanjanje opasnosti i prva pomoć.

Što je zaštitna vožnja? Ona podrazumijeva siguran prijevoz štićene osobe od točke A do točke B uz stručni odabir prijevoznog sredstva koje mora biti prikladno opremljeno uz unaprijed planirane kretnje u različitim putnim formacijama i čuvanja tog sredstva s naglaskom na poštivanje cestovnih i prometnih propisa uz prilagođavanje vožnje prema stanju i uvjetima na cesti. Zaštitnu vožnju dijelimo na izbjegavajuću i napadačku. Izbjegavajuća vožnja je ona koja omogućava reagiranje agenta u slučaju blokirane ceste, zasjede, poduzimanje mjera protunadzora i taktičke vožnje. Dok se kod napadačke vožnje vozilo upotrebljava kao oružje.

Sama priprema i trening odvija se na poligonu odnosno stazi dužine od 550 metara koja je smještena u američkoj saveznoj državi Maryland i posebno je namijenjena za simulacije te obuku budućih pripadnika u sigurnosnoj, izbjegavajućoj i napadačkoj vožnji. Među tehnikama u navedenim kategorijama vožnje nalazi se reagiranje na zasjedu s jednim ili više vozila, taktička brza vožnja, slalom vožnja, U-okret, K-okret, J-okret, vožnja unatrag, procjena točke probijanja blokade, probijanje blokade, blokada s jednim vozilom, blokada s dva vozila, blokada s vozilima postavljenim pod kutom, uzvratno probijanje s vozilom i sl.

Glavni zadatak i cilj pripadnika tajne službe je izvući štićenu osobu iz opasne zone te je premjestiti na sigurno u što kraćem vremenskom periodu.

Program takve obuke traje pet dana te kandidat mora zadovoljiti preko 60% na polaganju. Ako agent ne prođe ovaj dio obuke, vraća se na uobičajeni dio dužnosti, ali kasnije može ponovno pokušati samo nekoliko puta. Ni nakon završetka obuke, većina njih nije spremna sjesti za volan limuzine teške oko 9 tona pod nazivom Cadillac One ili kako je iz milja zovemo ‘zvijer’. Otporna je na napade vatrenim i eksplozivnim oružjem, ima i mogućnost napada suzavcem, opskrbljena je kisikom, ali i zalihom krvne grupe predsjednika Donalda Trumpa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin