Zeekr, električni premium brend kineskog Geelyja, napada Teslu

Geely, vlasnik tvrtki Volvo, Lotus, Lynk&Co, Proton, Terrafugia i LEVC te 50-postotni vlasnik Smarta pokreće ambiciozan brend Zeekr, posebice za američko i europsko tržište…

Sve veća ekspanzija električnih automobila prilika je za uzlet kineske autoindustrije, jer je većina proizvodnih kapaciteta za električne automobile postavljena upravo u Kini.

Najveći kineski koncern Geely, koji je omogućio preporod švedskoj marki Volvo, a preuzima i Mercedes-Benzov brend Smart (prelazi potpuno na struju), konačno je objavio start novog premium brenda za električne automobile Zeekr.

Geely već u svom portfelju ima električni brend Polestar, koji je u vlasništvu tvrtke Volvo Cars, koji je pak u 100-postotnom vlasništvu Geelyja. Ovo je potpuno novi projekt, koji se razvija u suradnji s vodećom kineskom tvrtkom za internetski servis Baidu.

Kinezi razvijaju sljedeću generaciju luksuznih i inteligentnih električnih automobila, napravljenih na novoj platformi SEA (Sustainable Experience Architecture) za stražnji i 4×4 pogon, prilagođenih drugoj i trećoj generaciji autonomne vožnje te dosega 500 kilometara.

Glavni je cilj Tesla te se najavljuje da će Zeekr već 2022. ponuditi automobile koji će nadmašiti Tesline modele, a biti povoljniji. Glavna prepreka tržišnoj ekspanziji na američko i europsko tržište mogu biti samo carinske i porezne prepreke…

Komentari