DOBRO JE ZNATI

Znate li kako postupiti ako vam se dogodi prometna nezgoda?

Foto: AdobeStock

Ako ste sudjelovali  u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala veća materijalna šteta, dužni ste ostati na mjestu prometne nezgode, pružiti pomoć unesrećenima i obavijestiti policiju i ostale službe (hitnu pomoć)

Svaki vlasnik automobila mora imati u automobilu obaveznu opremu koja je propisana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Lista obavezne opreme treba sadržavati rezervni kotač i dodatnu opremu za promjenu kotača, sigurnosni trokut za označavanje vozila,  reflektirajući prsluk te kutiju prve pomoći koja ne smije biti starija od pet godina.

Trebate poduzeti sve da otklonite opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće pa u slučaju slabe vidljivosti obavezno odjenite reflektirajući prsluk te postavite sigurnosni trokut na udaljenosti 100 m. Isključite motor i zakočite vozilo. Nastojte ne dirati ništa do dolaska policije koja će napraviti očevid.

Ako ste sudjelovali u nesreći u kojoj je nastala manja materijalna šteta na vozilima,  dužni ste odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa i popuniti i potpisati Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

Izvješće će ubrzati tijek rješavanja i isplate šteta osobama oštećenim u prometnim nezgodama iz osiguranja jer sadrže podatke potrebne za brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva. Obrazac izvješća dobit ćete od osiguratelja prilikom registracije motornog vozila, a možete ga preuzeti i u kod najbližeg UNIQA distributera.

U slučaju prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Vozač je dužan na ovaj način postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe, osim ako se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati.

Policijski službenik dužan je uvijek obaviti očevid prometne nesreće u kojoj ima poginulih i ozlijeđenih osoba ili je nastala veća materijalna šteta. Na jednak je način dužan postupiti i kod prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, koju je policiji dojavio jedan od sudionika, a ukoliko sudionici prometne nesreće nisu potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način nisu razmijenili podatke o sebi i vozilima.

Da biste izbjegli velike troškove koje uklanjanje vozila i vuča mogu uzrokovati, dobro je uz osiguranje vozila imati pokriće pomoć na cesti koje možete ugovoriti uz obvezno ili kasko UNIQA osiguranje vozila. Pomoć na cesti neće vas spasiti samo muke s automobilom, već će vam pružiti pomoć i ako slučajno ulijete pogrešno gorivo u automobil ili izgubite  ili su vam ukradeni ključevi od automobila.

S UNIQA osiguranjem pomoći na cesti bezbrižno možete voziti ne samo u cijeloj Europi , već i u Turskoj jer ovo pokriće uključuje i azijski dio te zemlje. U slučaju potrebe, UNIQA službu Asistencije koja je dostupna 24 sata, sedam dana u tjednu  možete kontaktirati putem aplikacije ili telefona.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo