2.10.2019. Autor: Željko Marušić

Što znači 'col' za promjer naplatka, odnosno 'inč' za dijagonalu ekrana?

Riječ je o njemačkom (Zoll) i engleskom (inch) izrazu za istu, staru anglo-saksonsku oznaku dužine, koja se na hrvatskom zove 'palac', a iznosi 25,4 mm...

Što znače 15-colni, 16-colni, 17-colni naplaci. Koja je to mjera, pretpostavljam da je riječ o dužini. Je li to isto što i 'inč', što se koristi za mjerenje dijagonale ekrana laptopa?

Vedran S.

Riječ je o njemačkom i engleskom izrazu za istu, staru anglo-saksonsku oznaku dužine, koja više nije službena, ali se zadržala iz praktičnih, a u avijaciji iz sigurnosnih razloga (procijenjeno je da bi prelazak na metrički sustav izazvao brojne nesreće uslijed zabuna).

Stoga, premda su 1979. uvedene ISO jedinice, pa je za dužinu službena jedinica m (metar), odnosno dm (decimetar, deseti dio metra), cm (centimetar, stoti dio metra), mm (milimetar, tisućiti dio metra)..., ostala je i stara ‘col’, po njemačkom ‘Zoll’, engleskom ‘inch’, a hrvatskom ‘palac’. Iznosi 0,0254 m, a 12 in = 1 ft (kratica od ‘foot’ - stopa), odnosno 0,3048 m.

Podrijetlo je iz rimskih vremena i latinske riječi ‘uncia’ (dvanaestina). Koristi se za promjer naplatka (15 cola je 381 mm), dijagonalu ekrana, promjer cijevi oružja, jer je dio tradicije.

Zanimljivo, u dimenziji guma se kombinira s metričkim oznakama, primjerice 195/60 x 15 znači da je širina gume 195 mm, visina boka 60% širine, dakle 117 mm, pa je vanjski promjer 615 mm.

Dakle, 15-inčni ekran laptopa ima dijagonalu 381 mm, a toliki je bio prosječni promjer glavnih topova bojnih brodova početkom II. svjetskog rata..Gulf

Tembo