17.8.2019. Autor: Željko Marušić

Spirit of Ecstasy: 108 godina kultne Rolls-Royceove statue

Prvi je put postavljena 6. veljače 1911., na prednju masku, u obliku grčkog hrama, Rolls-Royce Silver Ghosta, još nosi nazive ‘Emily’, ‘Silver Lady’ i 'Flying Lady'...

Uz Mercedes-Benzovu Trokraku zvijezdu i Jaguarovu figuru, koja je ipak izgubila dio izvornog sjaja, treća najvažnija kreacija na maski automobila je Spirit of Ecstasy (duh ekstaze), na modelima Rolls-Roycea. 

Kultne statue prvi je put postavljena na prednju masku, u obliku grčkog hrama, modela Rolls-Royce Silver Ghost, predstavljenog 6. veljače 1911. Figura, odnosno statua, još nosi nazive ‘Emily’, ‘Silver Lady’ i Flying Lady’'.

Inspirirana je likom Eleanor Velasco Thornton, sekretarice i ljubavnice Johna Edwarda Douglas-Scott-Motagua, koji je 1905. dobio titulu Lord Montagu of Beaulieu. Sve je potaknuo nesretan slijed događaja...

Charles Stuart Rolls, jedan od utemeljitelja tvrtke, bio je strastveni pilot te je u travnju 1910. postao prvi čovjek koji je preletio La Manche u oba smjera, a 12. lipnja pogiba u avionskoj nesreći kod Bournemoutha. 

U spomen na svog partnera, Frederick Henry Royce stvara novi zaštitni znak. Njegov veliki prijatelj Lord Montagu of Beaulieu bio je izdavač tada najpoznatijeg automobilskog časopisa The Car (utemeljenog 1902.) te je za taj posao angažirao grafičkog urednika Charlesa Robinsona Sykesa. 

U čast 100-godišnjice statue Spirit of Ecstasy, Rolls-Royce je 2011. proizveo 100 primjeraka modela Ghost i Phantom, u seriji Centenary Collection. 

Prepoznaje se po potpisu serije i numeraciji u podnožju statue, a unutrašnjost je oplemenjena srebrnom pločom na središnjoj konzoli te analognim satom s ugraviranim natpisom specijalne serije.