26.12.2017. Autor: Dino Milić-Jakovlić

120 godina: Oldsmobile (1897. - 2004.)

Proizveli prvi velikoserijski automobil i smislili tekuću vrpcu prije Forda

Ova američka tvrtka iz Lansinga, Michigan prva je uspjela ostvariti proizvodnju automobila u velikim serijama. Kada je model Curved Dash 1901. ušao u proizvodnju, do kraja godine proizvedeno je dotad nezamislivih 425 primjeraka, no najbolje je tek uslijedilo. Korištenjem rudimentarne inačice pokretne vrpce (prije Forda!), do gašenja modela 1907. 'naštancali' su ih čak 19.000! Bizarno, jedini je spašen iz vatre koja je progutala tvornicu, te je zato 'odabran' za proizvodnju, a na kraju postao prijeloman model u povijesti automobila!

Jedan od rijetkih ljudi po kojima su nazvane čak dvije uspješne marke - druga je REO, po inicijalima, Ransom Eli Olds (1864. - 1950.) može se smatrati prvim automobilskim magnatom. Iz Oldsmobilea je otjeran 1904., baš za najveće ekspanzije modela Curved Dash. Među prvim je vozačima koji su se utrkivali na slavnoj plaži Daytona, potkraj 19. stoljeća. Nažalost, danas je u priličnoj mjeri zaboravljen, za razliku od Henryja Forda, koji je doradio njegove ideje.

Oldsmobile 1908. postaje dio korporacije General Motors. Prije I. svjetskog rata proizvode neke vrlo luksuzne modele, no kasnije se etabliraju kao marka 'niže srednje klase' unutar koncerna, iznad Chevroleta, a ispod Buicka i Cadillaca. Imaju još važnih inovacija, 1940. prvi uvode automatski mjenjač, a 1962. turbopunjač. Model Rocket 88 tema je jedne od prvih rock'n'roll pjesama, no mjesto u rokerskom Panteonu ipak im krade Cadillac. 

Posljednji uistinu značajni modeli marke nastaju 1960-ih. Toronado je preokrenuo američke navike, 1966. ponudivši čudnu novotariju, prednji pogon. Brojke 4-4-2 sad su legenda, a za muscle car epohe su označavale 4 rasplinjača, 4 brzine u mjenjaču i 2 ispušne cijevi. Nažalost, od 1970-ih njihovi su modeli uglavnom bili nezanimljiva konfekcija. U trenutku nikad prežaljenog gašenja bili su najstarija američka marka i odluka o tome možda je ipak bila ishitrena.
Mercedes kampanja
Vulkal gume