4.6.2019. Autor: Željko Marušić

4. lipnja 1940. Goodrich proizveo prvu sintetičnu gumu, koju je izumio Waldo Semon

Do tada gume su se proizvodile isključivo od prirodnog kaučuka, što je bio ekološki i strateški problem, a razvoj su ubrzale goleme potrebe u američkoj vojnoj industriji...

Prije točno 79 godina američka gumarska tvrtka B. F. Goodrich Tire & Rubber Company iz Akrona (Oio) proizvela je 'Ameripol', prvu sintetičnu bumu na svijetu. Do tada su se automobilske gume proizvodile isključivo od prirodnog kaučuka, što je bio ekološki i strateški problem.

To je omogućilo američkim strateškim tvrtkama B. F. Goodrich, Goodyear Tire and Rubber Company i Firestone Tire and Rubber Company da zadovolje rastuće potrebe američke vojne mašinerije.

Iza svega stajao je Waldo Lonsbury Semon (1898. - 1999.), jedan od najvećih izumitelja iz kemijskog inženjerstva, 'otac'  vinila, odnosno polivinil-klorida (PVC-a). Kako bi stvorio smjesu koja zadovoljava za pneumatike motornih vozila stvorio je 5000 komponenti te je stvorio gumu Ameripol (AMERican POLymer). 

Njegov je pronalazak uvelike pomogao američkim vojnim uspjesima u II. svjetskom ratu, a nakon rata je unio revoluciju u civilnu primjenu pneumatika za motorna vozila, vojne i radne strojeve, letjelice...