26.12.2017. Autor: Dino Milić-Jakovlić

50 godina: Aston Martin DBS (1967. - 1972.)

Kultnog oblika, danas je najjeftiniji klasični model ove britanske marke

Jedan od najznačajnijih modela u povijesti Aston Martina donio je posve novi stil, djelo Williama Townsa, pomalo u američkom stilu. Novi V8 još nije bio spreman, došao je tek 1969., pa je isprva imao stari redni šestak od 3995 ccm i 282 KS. DBS V8 je pak iz 5340 ccm izvlačio oko 320 KS. Nakon što je David Brown prodao tvrtku prestaje proizvodnja šestaka, a model uz redizajn maske dobiva naziv V8. 

Još će gotovo 20 godina izvedenice ovog dizajna biti okosnica proizvodnje. DBS je na današnjem tržištu najjeftiniji klasični model marke. Proizvedeno ih je 787, te još 402 s V8. Imao je i svoj dio filmske i TV slave. Najnekarizmatičniji 007 ikada, George Lazenby, koristio je jedan primjerak u scenaristički sjajnom filmu 'U službi njenog veličanstva'. Nedavno preminuli Roger Moore vozio ga je u kultnoj seriji 'Persuaders'.

Premda kolekcionari danas preferiraju klasične DB modele koji su mu prethodili, zaključno s DB6, ovo je uistinu prekrasan klasik, mada zli jezici povlače neke paralele s nimalo plavokrvnim Chevrolet Camarom prve generacije. Bez kabrioleta u ponudi i zbog nedostatka povezanosti s nekim slavnijim Bondom, nekako je ostao u dubokoj sjeni, no riječ je o jednom od najfascinantnijih europskih GT automobila svog vremena.

Mercedes kampanja
Vulkal gume