15.5.2018. Autor: Željko Marušić

ADAC: Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, najveći europski autoklub

Najorganiziraniji autoklub na svijetu, s više od 18-milijuna članova, utemeljitelj najbolje helikopterske službe i europskog programa EuroRAP, za ocjenu sigurnosnih značajki prometnica

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club najveći je njemački i europski autoklub. Jedan od najvećih i, zasigurno, najbolje organiziran autoklub na svijetu. Ima više od 18 milijuna članova, a s blizu dva milijuna motociklista je i najveća udruga vozača na dva kotača. Utemeljen je 24.5.1903. kao DMV - Deutsche Motorradfahrer Vereinigung U stuttgartskom Hotelu Silber (Silver Hotel), a 1911. dobiva sadašnji naziv i kraticu ADAC. 

U doba nacizma preimenovan je u Der Deutsche Automobil-Club (DDAC). Nakon II. svjetskog rata, 1946., ponovno je utemeljen kao ADAC, u Münchenu, gdje mu je i danas sjedište. Među prvima je, početkom 1960-ih, utemeljio helikoptersku službu za pomoć i medicinsko zbrinjavanje, po čemu je jedan od najpoznatijih takvih operatera na svijetu. Bio je 2002. jedan  od utemeljitelja programa za ocjenu sigurnosnih značajki prometnica EuroRAP (European Road Assessment Programme). 
Mercedes kampanja
Vulkal gume