8.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Amfibija: naziv za vozila koja se mogu kretati po vodi i cesti

Nikada potpuno zadovoljavajuće ostvaren san o multifunkcionalnosti, na cesti tromi i neupravljivi, u vodi spori i nestabilni...

Ideja o vozilu koje će se nesmetano moći kretati po cestama i ploviti po vodi starija su od pojave automobila, eksperimenti su rađeni još s kočijama, a i s parnim vozilima u 19. stoljeću. 

Od početka 20. stoljeća do danas pokušaja je iznimno mnogo, no niti jedan nije u potpunosti uspio ostvariti utopijski cilj. Najbliže se došlo u II. svjetskom ratu, kada su razvijena dva najpoznatija amfibijska vozila. 

Na bazi Volkswagena Porsche je dizajnirao Schwimmwagen, a na bazi Jeepa Ford model GPA, poznat i kao Seep. Za vojnu namjenu i kasnije su razvijana amfibijska vozila, mahom veća i teža, dok je od civilnih najpoznatiji njemački Amphicar, 1960-ih proizveden u oko 4000 primjeraka. 

Niti jedan od kasnijih pokušaja, kao što su Gibbs Aquada ili WaterCar nije došao ni blizu takvim prodajnim brojkama, uglavnom je i dalje riječ o preskupim vozilima, koja nisu praktična ni na cesti ni u vodi.

Najbolji amfibijski automobili svih vremenaGulf

Tembo