9.4.2011. Autor:

AUSTIN MOTOR COMPANY

Uspjeh počeo modelom Seven iz 1922., a proslavio ga Mini iz 1959.


Austin Motor Company, jednu od najpoznatijih engleskih tvrtki, osnovao je 1905. u Longbridgeu, Herbert Austin. Kasnije je postao Sir Herbert, a iskustvo je stjecao kao menađer tvrtki Wolseley Tool i Motor Car Company. Prvi je model bio četverocilindraš obujma pet litara, no neposredno nakon uhodavanja proizvodnje počeo je I. svjetski rat, u kojem je tvrtka proizvodila artiljeriju i zrakoplove.


Austin 7 postigao je svjetsku slavu, jer su ga po licenci proizvodili u Njemačkoj, Francuskoj, Japanu i SAD-u

Od 1919. počela je ozbiljna proizvodnja motornih vozila, sa zanimljivom koncepcijom. Četverocilindraš obujma 3620 ccm i snage 20 KS ugrađivao se u automobile, komercijalna vozila i traktore. Prvi uspješan model bio je Twenty Tourer iz 1920., a prvi uspješan mali model bio je Twelve sa 1661 ccm, iz kojeg je 1922. napravljen model Austin 7. Simpatičan, funkcionalan i izdržljiv mali auto omogućio da tvrtka uspješno prebrodi gospodarsku krizu i smatra se najuspješnijim britanskim automobilom toga doba. Mali i racionalni automobil po licenci su proizvodili BMW (pod nazivom Dixy), francuski Rosengart, japanski Datsun i američki Bantam.


Legendarnog Minija dizajnirao je 1959. Alec Issigonis, britanski časnik grčko-njemačkog podrijetla, rođen u (danas) turskom Izmiru, koji je za svoje postignuće dobio plemićku titulu Sir

Nakon II. svjetskog rata put prema uspjehu krenuo je 1954., modelom A30, no ono po čemu ćemo pamtiti Austin nastalo je 1959., kad je predstavljen Mini, jedan od najuspješnijih automobila svih vremena, o kojem više možete pročitati u objavljenom tekstu Austin Motor Company, kao samostalna marka, nestaje 1980., kad ulazi u British Leyland, o čemu ćemo pisati, kad dođe na red.

(žm)

Mazda


Gulf

Tembo