12.5.2017. Autor: Željko Marušić

Automobilima s pet zvjezdica i Euro 6 ukinuti trošarinu!

Prijedlog Vladi za povećanje sigurnosti: svaka kuna koje se država odrekne u davanjima za sigurne i čiste automobile vratit će se deseterostruko

Kad je 2013. uvela trošarine na osobne aute, država si je pucala u koljeno, a ukinuvši mogućnost kupnje običnog auta na firmu, uz odbijanje PDV-a kao pretporeza, i u drugo. Nemojmo se zavaravati, premda je tijekom prošle godine  na našem tržištu registrirano 44.106 novih auta, 14,6 posto više nego lani, uglavnom je to rezultat kupnje javnih i državnih poduzeća te rent-a-car tvrtki. A i reeksporta.

Prosječni su građani lani kupili svega 16.500 novih auta, daleko premalo da bi se vozni park u Hrvatskoj, trenutačno star 13,5 godina, počeo pomlađivati. Njima su novi automobili, naprosto, preskupi. Da apsurd bude veći, one koji se odluče kupiti siguran i ekološki čist auto, država penalizira visokom trošarinom.

A na kraju godine i 'čestitkom' u vidu uplatnice  'poreza na luksuz'. A onaj tko nastavlja voziti 15 ili 20 godina staru kramu, koja 50 puta (ne posto!) više zagađuje okoliš te ima značajke mrtvačkog sanduka na kotačima, ne treba platiti ništa.

Dakle, ako želite kupiti automobil koji će sam zakočiti ako vam dijete neoprezno istrči pred kotače, a kad taknete kočnicu će se ukopati, treba platiti 'i boga i vraga'. A doslovce će vas nagraditi ako želite kupiti auto koje tada neće uspjeti zakočiti i pogazit će dijete. Razum ne pomaže...
Mercedes kampanja
Vulkal gume