15.2.2016. Autor: Kristian Sikavičev

Bentley Bentayga: Najbolji SUV na svijetu

Sa 608 KS i 900 Nm sprinta za 4,1 s i juri čak 301 km/h

Prvi SUV britanskog aristokratskog proizvođača razoružao je i najveće skeptike. Pod kapom Volkswagena razvili su najbrži, najluksuzniji i najskuplji model u segmentu. Brzinom od 301 km/h pomeo je Porsche Cayenne Turbo S (284 km/h), Range Rover Sport SVR (260 km/h) i Jeep Gran Cherokee SRT (257 km/h). 

Premda se bazira na Audiju Q7 druge generacije, čak 80 posto dijelova je novo, a dizajnom i usmjerenošću sportu inspiriran je konceptnim Bentleyem EXP 9 F iz 2012. Volkswagenova platforma MLB kojom je druga generacija Audija Q7 smanjila masu za 325 kg, a koristit će ju novi Cayenne i Touareg, doprinosi sportskim performansama

Modificirani 6.0 W12 osjetnih je 12 posto štedljiviji, a pritom zahvaljujući momentu od 900 Nm već pri 1250 vuče uvjerljivo poput brzog vlaka TGV. Uz 608 KS i 900 Nm stotku hvata već za 4,1 s, dok najveća brzina iznosi 301 km/h. Zastrašujuće su to performanse za SUV mase 2,5 zone, a twin-turbo benzinac 6.0 W12 prosječno troši 16,5 l (realno više od 20). Automatski mjenjač s osam stupnjeva odlikuje se rafalnim, ali istodobno mekim šaltanjem, a zračni ovjes i 21-colni naplaci nude osjećaj visoke kontrole i stabilnosti sportaša. 


Aluminijska karoserija uštedjela je 230 kg, a 400 krugova na Nürburgringu dokaz su usmjerenosti na performanse. Najbolji svjetski SUV ne može biti jeftin, ali 220.000 eura za osnovni sitnica je u usporedbi s popisom dodatne opreme, koja trošak bilda sve do 680.000.

Performansama mami mlađe kupce, dok će starije razmaziti gospodski ugođaj unutrašnjosti. Iznimna preciznost ručnog rada nudi ekskluzivnost kakvu uz Bentley donose još samo modeli Rolls-Roycea. Luksuz na kvadrat najbolji je opis unutrašnjosti, koja donosi najfiniju kožu, svu silu elektronike, audio sustav od 2000 W, 10.2-inčne tablete, ventilirana masažna sjedala… Umetci od pravog drva te ručno brušenog aluminija donose kombinaciju luksuza i sporta, dok serijski ugrađen panoramski krov ima površinu od čak 1,35 kvadratnih metara. Bentaygu je moguće naručiti u konfiguraciji sa četiri ili pet sjedala, a u prvom je slučaju riječ o kraljevskom tretmanu, s odmorištem za noge te držačima za čaše za šampanjac u sredini. Svi suvremeni sigurnosni sustavi poput adaptivnog tempomata, sustava za prepoznavanje prometnih znakova, autonomnog kočenja i kamera za pogled od 360 stupnjeva se podrazumijevaju. 


Tri cilindra u četiri reda na jednoj radilici. Za razliku od originalne W12 koncepcije iz 20-ih (Napier Lion) koja se bazirala na tri reda od četiri cilindra s međusobnim kutom od 60 stupnjeva, Volkswagen je spojio dva motora VR6, koji su hibird rednog i V motora. S međusobnim kutom od svega 15 stupnjeva njihov W12 zapravo ima četiri reda od po tri cilindra.

Premda je najskuplji SUV na tržištu, Britanci se nisu željeli odreći terenskih svojstava pa zračni ovjes nudi četiri visine vožnje. U položaju High 2 udaljenost podnice od tla iznosi solidnih 19,5 cm, ali obzirom na 22-colne naplatke s cestovnim gumama egzibicije izvan asfalta nisu poželjne. Kraljica Elizabeta II. naručila je primjerak s rednim brojem 1, a koristit će ga za razmjerno česte odlaske u lov, umjesto dosadašnjeg Land Rover Defendera. Da zaključimo, ovo je najbolji SUV na svijetu!