26.4.2011. Autor: Željko Marušić

Carl Benz: tvorac prvog automobila iz 1886.

Dvotaktni je motor patentirao 1879., potom izmislio elektromagnetsko paljenje, svjećice, rasplinjač, hladnjak, spojku..., a kruna je bio Benz Patent Motorwagen, koji je s 0,8 KS mogao potegnuti 16 km/h

Njemački konstruktor, pionir autoindustrije, rođen je 25. studenog 1844. kao Karl Friedrich Michael Vaillant. Postavši poznat, potpisivao se kao Carl Friedrich Benz te ga se najčešće navodi kao Carl Benz, ali i kao Karl Benz.

U povijest, kao jedan od najvećih izumitelja ikada ulazi prvim motornim vozilom (automobilom) Benz Patent Motorwagen, kojeg je patentirao 29. siječnja 1886. To se službeno smatra početkom automobilizma. 

Bila je to motorna kočija s tri kotača, koja se pokretala 4-taktnim motorom obujma 958 ccm i snage 0,8 KS, koja je postizala 16 km/h (tržišni model: 1600 ccm, 0,75 KS, 13 km/h).

Za tržišni uspjeh i budućnost tog projekta, osporavanog od mnogih, zaslužna je njegova supruga Bertha. Benz Patent Motorwagenom je 5. kolovoza 1888., sa sinovima Eugenom i Richardom, odvozila put od 106 km, od Pforzheima do Mannheima, u posjet majci. 

Time je uklonila početnu nevjericu prema konceptu vozila pokretanog motorom s unutarnjim izgaranjem (bio je jak lobi vlasnika kočija s konjskom zapregom) te nakon pozitivnih novinskih izvješća, pokrenula lavinu narudžbi.Da bi projekt Benz Patent Motorwagena uspio, Benz je trebao napraviti niz poboljšanja na motoru s unutarnjim izgaranjem, kojeg je 1976. patentirao Nicolaus August Otto, te ga pripremiti za korištenje u vozilu. Imao je već dosta iskustva, jer je 1879. patentirao prvi upotrebljivi dvotaktni motor. 

Benzu možemo zahvaliti na patentima sustava za podešavanje brzine vrtnje motora, elektromagnetskog paljenja, svjećica, rasplinjača, hladnjaka s rashladnom tekućinom, tarne spojke, zupčastog mjenjača...

Karijeru je, ipak, počeo loše. S Augustom Ritterom 1971. je osnovao tvrtku za proizvodnju strojnih komponenti i trgovinu metalima, koja je ubrzo bankrotirala. Spas je donio miraz Berthe Ringer, kojom se 1972. oženio te potom imao petoro djece. 

Otkupio je Ringerov udio, sanirao gubitke i krenuo u poslovni uspjeh, kojim će trajno ostati upisan u povijesti tehnike. Sve se spojilo u tvrtki Benz & Cie., osnovanoj 1883.

Umro je  4. travnja 1929. u Ladenburgu.


Mazda


Gulf

Tembo