6.4.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Christophe Goujon, veliki francuski majstor za 1/4 modele

Od igračke za sina do svjetski popularnih umanjenica 'Četvorke' i 'Spačeka', to mu je donijelo svjetsku slavu

Ovaj Francuz iz mjesta Saint-Ouen-les-Vignes 1995. je sinu napravio model Renaulta 4 u omjeru ¼, a uskoro su počele stizati narudžbe i od drugih ljubitelja popularne 'četvorke'. I tvornica Renault pokazala je interes za njegov rad. 

U sljedećih je petnaestak godina napravio modele praktički svih inačica R4, od ogoljelog ranog R3 do zadnjih, slovenskih GTL-ova, pa je novi izazov potražio u drugoj francuskoj ikoni, Citroënu 2CV. U nekoliko navrata radio je i unikatne inačice drugih automobila, no prve dvije ljubavi ostale su mu baza.

Danas možete naručiti neki od modela ova dva automobila, a cijene pojedinih primjeraka počinju na otprilike 1500 eura. Zanimljivo, nakon što ispuca i sve moguće varijante 'spačeka' već je najavio da se planira posvetiti klasičnim Volkswagenovim 'bubama'. 

Majstor sam izrađuje kalupe za sve dijelove modela, dok lakiranje (s originalnim tvorničkim bojama pravih automobila) prepušta specijalistu za to područje. Modeli su izrađeni od poliestera, a postoje i primjerci na daljinsko upravljanje, kao i oni dječji na pedale.