1.10.2010. Autor:

ČUDAN ZVUK IZ MJENJAČA SUBARU OUTBACKA 3.0

Posjedujem Subaru Outback 3.0, H-6, VDC iz 2002. Imam tri pitanja:
1. Kod hladnog starta ponekad iz getribe (automatske) čujem vrlo neugodan zvuk koji traje oko 2 sekunde. Znalci mi kažu da se čuju neki elktroventili? Iako promjene brzina teku odlično, trebam li biti zabrinut zbog zvuka koi se ponekad čuje?
2. Proizvođač navodi da se koristi ulje (za automatsku getribu) Dextron II ili III. Ja koristim ATF3 od Liquy Moly. Koristim li odgovarajuće ulje?
3. Postoji li neko pravilo za automatske getrbe? U kojem položaju bi trebala biti ručica mjenjača pod startanja motora (N ili P)? Što je bolje kod gašenja motora: ugasiti motor pa staviti ručicu u položaj P ili staviti u položaj P pa ugasiti motor?
Zahvaljujem,

1. Svaki nepbičan zvuk iz automatskog mjenjača treba ozbiljno uzeti u razmatranje, jer koliko uzrok može biti bezazlen, toliko može biti i ozbiljan. Na temelju vašeg opisa ne možemo preciznije objasniti o čemu se radi. Problem može biti u elektromagnetskom ventilu, koji usmjerava ulje u određene segmente mjenjača, a to najavljuje njegovo otkazivanje i tada bi došlo do havarije mjenjača. No, može biti i drugi problem, pa vas upućujemo da rješenje tražite na www.hidromehanika.hr (Hidromehanika je naša vodeća tvrtka za servisiranje automatskih mjenjača), odnosno za rješenje problema se obratite njihovim stručnjacima.

2. Možete koristiti ulje Liqui Moly ATF3 i to je vrlo dobar izbor, jer ima dodatak molibdenovog disulfida, koji smanjuje trenje i trošenje vitalnih dijelova mjenjača. Dexron (ne Dextron) trgovački je naziv jednog od proizvođača ulja za automatske mjenjače, po istim standardima.

3. Motor startajte dok je u položaju P. Kad zaustavite automobil i želite ga parkirati, ručicu automatskog mjenjača ubacite u P i tada ugasite motor.

dr. Željko Marušić
Mazda


Gulf

Tembo