21.6.2019. Autor: Dinom Milić Jakovlić

Citroën klub Croatia obilježio stotu obljetnicu marke

Autoportal se u 'žabi' priključio veseloj i elegantnoj karavani kroz Zagorje

Najznačajnija ovogodišnja automobilska obljetnica, stoljeće Citroëna, obilježava se na razne načine tijekom čitave sezone, no jedan od središnjih događaja, barem u hrvatskim razmjerima, odvio se prošlog mjeseca. Tada je Citroën klub Croatia imao svoju već 21. vožnju, kroz Hrvatsko Zagorje, a na njoj sam imali zadovoljstvo i sam sudjelovati.

Okupljanje klasičnih modela marke počelo je već od ranih jutarnjih sati 18. svibnja na parkingu trgovačkog centra West Gate, gdje radi Muzej automobila Ferdinand Budicki. Njegov osnivač i voditelj je Valentino Valjak, ujedno i prvi čovjek Citroën kluba Croatia te kolekcionar klasičnih modela ove osebujne francuske marke te je mjesto okupljanja bilo logično.


Za stotu obljetnicu i očekivali smo nešto posebno, a to smo i dobili - po desetak Spačeka i Žaba, tri Traction Avanta, četiri GS-a i izvedenica, a bili su zastupljeni i SM, CX, Visa, Ami, XM… lijep presjek klasičnih modela marke uz nekolicinu novijih primjeraka te malu izložbu o povijesti Citroëna kroz modele u omjeru 1/43 iz moje osobne kolekcije.


Vrhunac dana bila je ipak vožnja - a pozvan sam da u njoj i sam sudjelujem, vozeći Valentinov prekrasni bijeli D Spécial. Odavno mi je bila želja probati Žabu, a ispunio sam je na ruti koja nas je prvo odvela do dvorca u Laduču, a nakon toga i do Kumrovca. Bilo je to sjajno iskustvo, u očekivanju još većeg i šarenijeg skupa, svjetskog 2CV susreta u Samoboru potkraj srpnja.