18.3.2012. Autor:

CITROËNOVE LIMUZINE FRANCUSKIH PREDSJEDNIKA

Od modela Traction Avant, preko DS, SM i CX do današnjeg C6

Citroën DS19 (Charles de Gaulle)

Od sredine ožujka sve do polovine lipnja, međunarodni izložbeni salon Citroëna, na Aveniji Champs-Elysées u Parizu, poziva sve zainteresirane da odaberu svoj omiljeni Citroen te nudi retrospektivnu izložbu predsjedničkih vozila Citroen: od Traction Avant, u kojem se vozio René Coty, sve do C6, u kojem se vozi sadašnji predsjednik, uz osvrt i na vozilo Citroën DS predsjednika Charlesa de Gaullea. S novom sezonom salon C_42 nudi kratki uvid u prošlost.


Citroën Traction 15/6 H

Sve je počelo 1954. s predsjednikom Renéom Cotyjem. Za francuskog predsjednika proizvedena su dva primjerka limuzine Citroen Traction 15/6 H s hidropneumatskim ovjesom i dodatnim grijanjem koje je pružalo veću udobnost na dužim putovanjima.


Citroen Traction 11

Charles de Gaulle, vozio se u automobilu Citroen Traction 11 i 15 CV u 40-tim i 50-tim godinama 20. stoljeća, te obnavlja svoju vjernost marki Citroen tijekom lansiranja automobila Citroen DS. Budući da je predsjednik htio mogućnost ustajanja u vozilu kako bi pozdravljao ljude, trebalo je pronaći rješenje, a pronašli su ga s prvim Citroen DS opremljenim električnim krovnim otvorom od platna koji bi se otvorio kad bi predsjednik došao u neki grad.


Citroën DS kabriolet iz 1970.

Georges Pompidou naručio je 1971. za novo predsjedničko vozilo posebnu, produženu izvedbu Citroen SM kojoj se mogao otvoriti krov.


Citroën SM

Predsjednički Citroën SM izradio je autolimar Henri Chapron, a ta je verzija imala poseban mjenjač i sustav za rashlađivanje što joj je omogućavalo vrlo sporu vožnju. Kasnije će to vozilo koristiti i predsjednici Giscard d’Estaing, Mitterrand i Chirac u svečanim povorkama.


Citroën SM - unutrašnjost

U osobnom vozilu Citroën CX Prestige, Jacques Chirac je prešao 1995. godine svoju prvu javnu rutu kad je napustio Parišku vijećnicu u večeri kad je bio izabran za predsjednika Francuske. Baš kao i francuski predsjednik, tako su i premijeri Michel Rocard i Edouard Balladur koristili blindirane Citroen CX Prestige, poznate i pod nazivom Haute Protection (visoka razina zaštite), koja su imala dvostruku kabinu od čelika i kevlara, stakla debljine 40 mm, podnicu sa zaštitom od bombi i gume koje se ne mogu probušiti.


Citroën CX Prestige Haute Protection

Što se tiče Citroën C6, prvi put je otkriven javnosti 14. srpnja 2005. tijekom vojne povorke na Aveniji Champs-Elysées. U njemu se vozio tadašnji predsjednik Jacques Chirac. Taj model vozila službeno se koristio za sva putovanja trenutačnog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja sve do 14. srpnja 2008. Danas se koristi samo za njegova putovanja izvan Pariza.

Citroën C6

Posjetitelji Citroënovog izložbenog prostora C_42 na Aveniji Champs-Elysées u Parizu saznati će kako su 1961. u Citroën DS19 Charles de Gaulle i američki predsjednik John-Fitzgerald Kennedy prošli duž Avenije Champs-Elysées kako bi odali počast na grobu neznanog vojnika.


Citroën DS19 (Charles de Gaulle)

Zahvaljujući specijalnom Citroën DS-u, Charles De Gaulle je 1962. preživio pokušaj atentata u pariškom predgrađu Petit Clamart.

(dvk)