22.4.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

In memoriam: 22. travnja 1933. umro slavni britanski konstruktor Frederick Henry Royce

Bez formalnog obrazovanja, ali iznimnim talentom, 1904. stvara vlastiti automobil, a u povijest ulazi 1906., kad s trgovcem automobila Charlesom Rollsom osniva tvrtku Rolls-Royce

U zanimljivoj ironiji sudbine, genijalni konstruktor najluksuznijih automobila za aristokrate i milijunaše, Frederick Henry Royce (1863. - 1933.), odrastao je u oskudici, radi koje je ostao i bez formalnog školovanja, od malena prisiljen na rad. 

Znatan mehanički talent pomogao mu je u proboju na tržištu rada i omogućio mu da osnuje vlastitu tvrtku. Royceov je moto bio 'štogod se učini ispravno, ma kako skromno bilo, postaje otmjeno.'

Nezadovoljan kvalitetom automobila koje je posjedovao, odlučuje napraviti vlastiti model, koji će biti beskompromisno kvalitetno izrađen i to ostvaruje 1904. 

Iste godine upoznaje trgovca automobilima Charlesa Rollsa, s kojim će osnovati tvrtku i nazvati je Rolls-Royce.

Vrhunska kvaliteta izrade udružena sa za ono vrijeme iznimnim voznim osobinama ubrzo su učinili najvažniji model tvrtke, Silver Ghost, univerzalno prihvaćenim kao najbolji automobil na svijetu. 

Nažalost, krhko zdravlje udaljilo je Roycea iz dnevnih aktivnosti tvrtke, tako da se preselio, dio godine boraveći na jugu Francuske, a dio na engleskom ladanju.

To ga ipak nije spriječilo da se nastavi baktati mehaničkim problemima, a posljednja uistinu značajna konstrukcija, koju je Royce zgotovio, bio je avionski motor, koji će pod imenom Merlin dosegnuti status možda i najznačajnijeg pogonskog stroja II. svjetskog rata. 

Royce je umro na današnji dan 1933. u 71. godini života.

PROČITAJTE:

100 GODINA ROLLS-ROYCEOVE STATUE SPIRIT OF ECSTASY