2.10.2019. Autor: Željko Marušić

Mjenjač zapinje, ne možete ubaciti u rikverc? Evo 'lijeka'!

Rješenje je jednostavno: pritisnite spojku do kraja, gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, povucite u četvrti, gurnite u treći i potom ubacite u hod unatrag. Ne bi trebao zapinjati!

Stupnjeve prijenosa mijenjajte odmjereno, ni prebrzo, niti presporo. Najgore je brzo šaltati dok je motor hladan, a ulje u mjenjaču pregusto. Tada prilikom uključivanja stupnjeva može doći do zapinjanja ručice mjenjača te mogu stradati sinkroni. 

Kad upalite hladan motor, u desetak sekundi koliko je dovoljno pričekati do polaska, pritisnite papučicu spojke do dna, pa lagano gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, pa povucite u četvrti, pa ponovno gurnite u treći i povucite u četvrti.

Papučicu spojke držite pritisnutom do dna. Potom ubacite u prazan hod te u prvi stupanj, odnosno u hod unazad, ovisno o smjeru izlaska iz parkirnog mjesta. 

Kod mnogih novih automobila, pogotovo A i B segmenta (Toyota Aygo, Citroën C1, Nissan Micra, Opel Corsa...) teško je ubaciti u 'rikverc' i kad je motor zagrijan. To je posljedica kompliciranog mehanizma za šaltanje, sa sajlama.

Rješenje je jednostavno: pritisnite spojku do kraja, gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, povucite u četvrti, gurnite u treći i potom ubacite u hod unatrag. Ne bi trebao zapinjati!Gulf

Tembo