4.3.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Dobro je znati: Chryslerov neboder - jedan od simbola New Yorka

Evo kako je automobilski magnat 1930. na Manhattanu izgradio tada najvišu zgradu na svijetu (282 m), u koju nikada nije uselio upravu svoje tvrtke...

Osim u povijest automobila Walter Percy Chrysler (1875. - 1940.) se upisao i u povijest moderne arhitekture izgradnjom nebodera koji je i danas jedan od simbola Manhattana. 

Chrysler Building od 77 katova dovršen je 1930. i 11 mjeseci, do dovršetka Empire State Buildinga, bio je najviša zgrada na svijetu (282 m). Izgrađen u osebujnom Art Deco stilu, ovaj je neboder jedan od najprepoznatljivijih simbola vremena kada je SAD bio neprikosnoveni svjetski industrijski lider. 

Tada je i Chrysler bio među najvažnijim 'igračima' jedne od najprobitačnijih industrija, one automobilske. Kad je 1928. preuzeo ugledni Dodge i pokrenuo marke Plymouth i DeSoto, činilo se da bi mogao nadmašiti i samog Henryja Forda.

Najava izgradnje najviše zgrade na svijetu (privatno financirane, nikada neće biti u vlasništvu korporacije nego samo porodice) doprinijela je da naslijedi avijatičara Charlesa Lindbergha među pobjednicima najpoznatijeg izbora čovjeka godine. 

Riječ je, dakako, o utjecajnom odabiru časopisa 'Time', tituli koju će deset godina potom dobiti i zloglasni njemački kancelar uskih brčića. Smatra se da je krajem 1920-ih, tijekom izgradnje znamenitog nebodera, bio i najveći građevinski poduzetnik na svijetu. 

Premda je to bilo inicijalno planirano, uprava korporacije Chrysler nikada nije uselila u neboder, ali je u prizemlju bio njen veliki izložbeni salon. Danas je jedan od prepoznatljivih simbola New Yorka i po svim anketama najpopularniji i najljepši među slavnim neboderima otoka Manhattan.


BMW banner