12.9.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

12. rujna 1913. rođen Eiji Toyoda, čovjek koji je pretvorio Toyotu u globalni brend

Povukao se sa svih funkcija 1994. te otada živio mirno i povučeno, preminuo je 17. rujna 2013., samo pet dana nakon stotog rođendana, dočekavši da se tvrtka koju je stvorio popne na sami svjetski vrh...

Danas je 106. obljetnica rođenja jednog od najvećih automobilskih vizionara dvadesetog stoljeća i čovjeka koji je od male, provincijske tvornice automobila pretvorio Toyotu u svjetskog industrijskog giganta. 

Nakon što su stariji članovi obitelji osnovali tvrtku i usmjerili je na proizvodnju automobila, Eijijeva ju je vizija pretvorila u ono što je danas. Od mladosti je aktivan u poslovanju tvrtke, a posjet Fordovoj tvornici u Dearbornu ranih 1950-ih presudno je utjecao na njega. 

Po povratku u Japan primijenio je neke od ideja velikoserijske produkcije, no značajno ih je modificirao nezadovoljan učinkovitošću američkog načina. Toyoda je potkraj 1950-ih osmislio dolazak tvrtke na američko tržište.


A kada je 1967. preuzeo vođenje tvrtke počela je svjetska ekspanzija brenda. Godine 1981. povlači se s operativne pozicije i postaje predsjednik tvrtke, a upravo njemu se pripisuje i osmišljavanje i realizacija brenda Lexus, koji će zauvijek promijeniti percepciju japanskih automobila i pokazati da se mogu nositi sa svima.