14.10.2018. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Na današnji dan 14.10.1909. rođen Bernd Rosemeyer, najveća zvijezda Auto Uniona

Poginuo je 28.1.1938. na autocesti Frankfurt-Darmstadt, pri brzini većoj od 400 km/h, natječući se s Rudolfom Caracciolom u postizanju apsolutnog brzinskog rekorda

Legendarne 'Srebrne strijele' iz 1930-ih nikada nisu izgledale dramatičnije od Auto Uniona sa središnje smještenim motorom, remek-djela inženjerskog genija doktora Ferdinanda Porschea. Nažalost, koliko god bili neobični i na svoj način lijepi, ti su bolidi bili i nadasve teško upravljivi, posebice imamo li u vidu da su bili posve različiti od svega na što su tadašnji vozači bili navikli. 

Tek su najveći majstori poput Nuvolarija ili Varzija uspijevali ukrotiti te zvijeri - i pobjeđivati u njima. Najuspješniji je od svih nedvojbeno bio Bernd Rosemayer. Prvi je puta sjeo u trkaći automobil 1935, a godinu dana kasnije već je bio europski prvak - što je ekvivalent današnjem naslovu prvaka svijeta u Formuli 1. 

Zapravo, mnogi smatraju da je Rosemeyer čak bio u prednosti spram drugih vozača, jer je sve njegovo trkačko iskustvo bilo vezano za motocikle, pa nije morao prilagođavati svoj stil vožnje, nego mu je intuitivni, prirodan način vožnje Auto Uniona došao sam po sebi, jer nije imao ranije stečenih navika.

Kako god bilo, plavokosi mladić iz Lingena u Donjoj Saskoj postao je velika zvijezda u Njemačkoj, ali i diljem svijeta, što se još intenziviralo vezom i brakom s najpoznatijom njemačkom avijatičarkom tog vremena Elly Beinhorn. Bila je to priča iz snova i za nacističku propagandu, jer je plavokosi, naočiti Rosemeyer bio prototip savršenog Arijevca. 

No on nije mario za politiku, pa se i prigodom svečanih prigoda nerijetko kreveljio ili zezao, otvoreno pokazujući da ga to ne zanima. Upravo je to jedan od dva glavna razloga zašto legenda o njemu nikada nije izblijedila, pa ga mnogi, uključujući i potpisnika ovog teksta, svrstavaju na sam vrh ljestvice najvećih vozača utrka svih vremena. 

Drugi razlog nažalost leži u tome što je Rosemeyer poginuo mlad, u siječnju 1938., kada je njegov Auto Union pri pokušaju obaranja svjetskog brzinskog rekorda na cesti zahvatio snažan bočni vjetar. Brzina je u tom trenutku bila veća od 400 km/h... Na autocesti Frankfurt-Darmstadt i danas možete vidjeti spomenik posvećen tom tragičnom događaju.

O tome pročitajte pri kraju sljedećeg teksta.

toyota banner


Autowill