23.5.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

23. svibnja 1934. Bonnie Parker i Clyde Barrow, pod kišom policijskih metaka, završili odmetnički put

Federalni agenti napokon su locirali zloglasni odmetničko-ljubavni par i pred zoru, prije točno 85 godina, kod mjesta Sailes, u zabačenom dijelu Louisiane, postavili zasjedu te su na ukradeni Ford V-8, koji je jurio 140 km/h, lokalni policajci bez upozorenja otvorili paljbu...

FBI nije želio prljati ruke, posao je prepušten lokalnim policajcima iz Louisiane i Teksasa, koji su odmah, bez pokušaja upozorenja ili nagovora na predaju, počeli pucati. 

Već i sam broj rupa od metaka na vratima Forda V-8, danas izloženog u jednom kazinu u Las Vegasu, jasno govori kako Bonnie i Clyde nisu imali šanse preživjeti tu sačekušu. 

Tako je završen dvogodišnji pljačkaški pohod, nimalo bezazlen, podaci govore o čak do trinaest ljudskih žrtava, tako da je pogrešna percepcija para kao romantičnih, benignih odmetnika, bili su oni zločinci najgore vrste i svakako su zaslužili sudbinu kakva ih je snašla.

Ono što Barrowa i Parker čini nama zanimljivima njihovo je korištenje automobila za bijeg s mjesta zločina, upravo su oni promijenili tradicionalni idiom konjaničke bande i, na određeni način, stvorili posve novi tip romantičnih negativnih junaka, koji će na stotine puta biti imitiran u filmovima i drugim medijima. 

A posebno je zanimljivo da je Clyde Barrow bio veliki entuzijast automobila, što je najbolje pokazalo njegovo slavno pismo Henryju Fordu, nedugo prije smrti, kojim zaključujemo ovu priču:


- Dok još imam daha u plućima, moram vam reći kakav sjajan automobil proizvodite. Vozio sam isključivo Fordove, kad god sam si mogao nabaviti neki. Ford V-8 nadmašuje svaki drugi automobil po brzini koju je moguće održavati i po nepostojanju problema. Premda moj posao baš i nije posve legalan, nikoga neće povrijediti ako vam kažem kakav ste dobar automobil napravili modelom V-8.