24.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

24. kolovoza 1911. rođen Lofty England, legendarni spiritus movens Jaguara

U mladosti stekao je glas kao jedan od najboljih mehaničara za trkaće automobile, a kao vozač osvojio je drugo mjesto na prvom RAC reliju, a 'remek djlo' mu je osnivanje Jaguara, nakon II. svjetskog rata...

Frank Raymond Wilton 'Lofty' England (1911. - 1995.) u mladosti je stekao glas kao jedan od najboljih mehaničara za trkaće automobile, iako ni sam nije bio loš vozač, što dokazuje drugo mjesto na prvom RAC reliju. No minuciozna priprema i dorađivanje trkaćih automobila nadaleko su pročuli ovog gotovo dva metra visokog mladića. 

Za Tima Birkina radio je na projektu kompresorom pogonjenih Bentleya, a kasnije su ga angažirali prvo američki milijunaš Whitney Straight, a potom tajlandski princ Bira, dva legendarna 'gastarbajtera' u britanskom i europskom trkaćem svijetu 1930-ih. 

Neposredno pred rat priključio se Alvisu, gdje je postao voditelj servisnog odjela i prvi puta pokazao kako se dobro snalazi i u managementu. Nakon rata preuzeo je identičan položaj u tvrtki Jaguar, nastaloj iz predratnog SS-a.

Životno je djelo Lofty England ipak ostvario kao vođa trkaćeg tima Jaguara 1950-ih, dovevši ih do tri pobjede na Le Mansu (pet, računamo li i one privatne momčadi Ecurie Ecosse). Mnogi mu i danas zamjeraju što nije poput Mercedes-Benza povukao svoje bolide iz tragične utrke na Le Mansu 1955. 

Nakon što ss Jaguar povukao s utrka, England se vratio u upravljačke strukture tvrtke i s godinama postajao sve utjecajniji. Naslijedio je Sira Williama Lyonsa na čelu tvrtke, vodio pregovore o spajanju s korporacijom BMC i potakao razvoj sjajnog V12 motora.

Kreirao ga je stari prijatelj Walter Hassan, koji ga je i doveo u Jaguar. Uz Lyonsa i Malcolma Sawyera Lofty England najznačajnija je osobnost u povijesti Jaguara.








Mazda


Gulf

Tembo