5.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

5. listopada 1922. rođen argentinski automobilski as José Froilán González

Bio je znamenit zbog iznimne fizičke snage, koja mu je donijela nadimak 'Pampas Bull', odnosno 'Bik s Pampasa', 1951. u Silverstoneu donio je prvu pobjedu za Ferrari, najveći mu je uspjeh pobjeda na 24 sata Le Mansa...

José Froilán González bio je znamenit zbog iznimne fizičke snage, koja mu je donijela nadimak 'Pampas Bull', odnosno bik s Pampasa. Hrabar i srčan, u prvim je nastupima u Argentini pokazao talent na osnovi kojeg je uključen u projekt slanja argentinskih vozača u Europu o državnom trošku, u sklopu promocije ove zemlje. 

Uz Fangia González će postati najuspješniji i najpoznatiji proizvod tog programa, a već će prvim nastupima zaslužiti pažnju Enza Ferrarija, koji će ga pozvati u momčad i priključiti nastojanjima da njegova momčad konačno prekine dominaciju Ferrarijevih nekadašnjih poslodavaca iz Alfa Romea. 

Upravo će stameni Argentinac, već u drugom nastupu za Ferrari, u Silverstoneu 1951., donijeti prvu prvenstvenu pobjedu u povijesti momčadi iz Maranella, što je podatak po kojem je poznat tifosima čitavog svijeta.

Na kraju svoje prve sezone u Ferrariju José Froilán González završio je kao treći u prvenstvu, no potom je prihvatio ponudu Maseratija, a u Maranello se vratio 1954. kada je iz momčadi otišao preferirani prvi vozač Alberto Ascari


Bila je to najbolja Gonzálezova sezona, uz još jednu pobjedu, ponovo na VN Velike Britanije, i nekoliko mjesta na podiju, završio je drugi u ukupnom plasmanu, a iste je godine u paru s Trintignantom osvojio i 24 sata Le Mansa

Nakon te sezone zbog privatnih se razloga definitivno vraća u Argentinu i više ne nastupa u Europi, osim jednog gostovanja za momčad Vanwalla 1956. Definitivno se povlači 1960. Zanimljivo je da je u karijeri nastupio na samo 26 prvenstvenih utrka Formule 1, od čega je njih 15 završio na podiju. 

To pokazuje da je u malo drukčijim okolnostima mogao ostati upamćen i po koječemu drugom, a ne samo kao čovjek koji je donio prvu pobjedu Ferrariju. Preminuo je ove godine, u dubokoj starosti.

Gulf

Tembo