6.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

6. listopada 1944. rođen Carlos Pace, brazilski vozač Formule 1

Nerijetko ga se sjećamo samo kao jednog od tek nekoliko vrhunskih vozača utrka poginulih u zrakoplovnim nesrećama, no bio je vrlo kompetitivan, borac za visoka mjesta u jednom od najizjednačenijih razdoblja Formule 1...

Dosta je kasno došao u Europu, kada je ona ponovo počela otkrivati brazilske vozače, otvarajući tako put jednoj od najljepših priča novije povijesti Formule 1, zajedno s braćom Fittipaldi

Paceov put u Formuli 1 počeo je 1972. u Marchu, a narednih sezonu i pol proveo je u momčadi Johna Surteesa. Već je u prvoj sezoni počeo završavati u bodovima, a u drugoj i na postoljima.

No za veće uplitanje u vrh morao je pričekati dolazak u Brabham, momčad s kojom će ostati do naprasnog kraja karijere i s njom ostvariti najveće uspjehe.

Pace se dobro slagao s Bernieom Ecclestoneom, možda ne toliko brz poput imenjaka Reutemanna, ali svakako dovoljno dobar da, kada je god Brabhamov bolid bio konkurentan, završi na postolju, ostvari poneki najbrži krug ili najbolje vrijeme na treningu. 

Jedinu pobjedu ostvario je na domaćoj stazi u Interlagosu 1975., u svojoj najuspješnijoj sezoni, na stazi koja će nakon njegove smrti i dobiti naziv Autódromo José Carlos Pace, kojeg i danas nosi. 

Poginuo je 18. ožujka 1977. u zrakoplovnoj nesreći samo nekoliko dana nakon što je svijet Formule 1 ostao potresen stravičnom nesrećom u Kyalamiju, u kojoj su živote izgubili vozač Tom Pryce i sudac Jansen Van Vuuren.
Gulf

Tembo