6.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

6. listopada 2007. preminuo znameniti holivudski kaskader Bud Ekins

Izveo je ONAJ skok motociklom u filmu 'Veliki bijeg', a u 'Bullittu' McQueen je odvezao dio scena, a zahtjevnije prepuštene su pravom, profesionalnom kaskaderu, kao i u 'Braća Blues', 'Dijamanti su vječni'. ..

Legenda govori kako se jednog dana Steve McQueen kasnije pojavio na snimanju filma 'Bullitt' i, blago rečeno, poludio vidjevši kako bez njega snimaju najopasnije i najzahtjevnije scene automobilske jurnjave. Kada je prepoznao kaskadera kose obojene svjetlije u Mustangu, počeo je vikati 'Opet mi to radiš!' 

Kaskader je bio Bud Ekins i ostao je zapamćen kao čovjek koji je izveo ONAJ skok motociklom u filmu 'Veliki bijeg'. I u tom je filmu glumio McQueen, koji je sam odvezao sve ostale scene s motociklom, ali mu producenti nisu dali da se okuša i u tom skoku. I u 'Bullittu' je McQueen sam odvezao dio scena, no one zahtjevnije ipak su prepuštene pravom, profesionalnom kaskaderu, Ekinsu.

Izvan snimanja su McQueen i Ekins bili odlični prijatelji, gonjeni sličnim strastima. Ekins je rođen 1930., a pored kaskaderskog rada bavio se i prodajom te servisiranjem motocikala marke Triumph. Klijenti su mi nerijetko bili holivudske zvijezde, a s McQueenom je sudjelovao i na utrkama, od međunarodnog šestodnevnog enduro natjecanja u tadašnjem DDR-u, do Baja 500. 

Kaskaderske je uloge odradio i u kultnim filmovima kao što su 'Braća Blues' ili 'Dijamanti su vječni'. Kasnije je, nikada to ne prežalivši, radionicu s Triumpha prebacio na Honde, a kaskaderske uloge počeo mijenjati karakternima. Do duboko u starost se bavio hobijem, restauracijom starih britanskih motocikala, i opet nerijetko radeći to za holivudsku elitu. 

Po Ekinsovoj smrti Triumph mu je posvetio posebnu ediciju modela Scrambler.Mazda


Gulf

Tembo