8.9.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

8. kolovoza 1956. rođen Stefan Johansson, švedski vozač Formule 1

Malo je vozača u povijesti utrka koji su tako temeljito propustili prilike koje su im se pružile poput Stefana Johanssona, švedskog vozača koji je u karijeri vozio za McLaren i Ferrari, 12 puta uspinjao na pobjedničko postolje...

... no ipak, kraj njegovog imena stoje nule u kategorijama pobjeda, pole positiona i najbržih krugova, dakle svega onoga što je uistinu značajno. Tek je uporni Nick Heidfeld uspio oboriti rekord u broju uspona na pobjedničko postolje bez pobjede. 

Stefan Johansson, rođen na današnji dan prije 63 godine, tome dodao i pet sezona u seriji CART, prilično uspješnih, no nikada okrunjenih pobjedom. Osvojio je 1980. i titulu u britanskoj Formuli 3, vozeći za momčad Project Four, čiji je vlasnik Ron Dennis, koji će ga kasnije pozvati i u McLaren.

No pravu je priliku, nakon vožnje za nekoliko manjih F1 momčadi, dobio 1985., kad je Rene Arnoux napustio momčad Ferrari. Već je u drugoj utrci, na stazi Imola, bio nadomak pobjede, no neposredno pred ciljem ostaje bez goriva. 


Završavao je sezone kao peti i šesti u ukupnom poretku, dovozio malo poznati bolid momčadi Onyx do podija, no sreća mu se nikad nije osmjehnula, osim na 24 sata Le Mansa, gdje je jednom pobijedio u ukupnom poretku i još dvaput u klasi. 

Uposljednjih 20-ak godina uspješno je vodio vlastitu trkaću momčad, ali i bio menadžer nekim cijenjenim vozačima poput Scotta Dixona.