13.3.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Na današnji dan, 13. ožujka 1969., održana premijera filma o Herbijeu, najpoznatijoj Bubi na svijetu

Prije točno 50 godina, filmom 'The Love Bug', automobil koji koji će 1972. postati povijesni bestseller, definitivno je ušao u legendu...

Vjerojatno u svakoj zemlji na ovom našem planetu postoji barem po nekoliko primjeraka Volkswagen Bube. I vjerojatno barem poneki od njih bijele boje s trkaćim brojem 53 te plavim i crvenim crtama... 

Jedna od najprepoznatljivijih livreja u povijesti automobila proširila se i na nove generacije, pa viđamo i drugu, a i ovu najnoviju treću generaciju u njoj. A sve je počelo 13. ožujka 1969., kad je održana premijera filma izvorno nazvanog 'The Love Bug'.

Postati treći najuspješniji film te godine, dobiti nekoliko nastavaka, stvoriti legendu koja ne blijedi i u većem dijelu svijeta postati poznat kao 'Herbie', po imenu glavnog junaka. A glavni junak je antropomorfna VW Buba, koja misli i osjeća. 

Ponaša se kao neka kombinacija malog djeteta i kućnog ljubimca, spaja ljubavne parove, naganja negativce, kada je mažena, pažena i tetošena pomaže vlasniku da osvaja utrke... 

Ukratko, neizmjerno simpatičan i dobroćudan lik, kakvih je bilo i prije i poslije na filmu, ali ne baš u obliku automobila. Ne računamo li Šlepa, naravno.Film je režirao Robert Stevenson, a glavne ljudske uloge igraju Dean Jones i Michele Lee, no ta vam imena vjerojatno ne znače mnogo. Značajnije je spomenuti kako je to bio zadnji film na kojem je, iako samo u vrlo ranoj fazi pripreme, prije smrti 1966., surađivao Walt Disney.

 Birali su između dvanaestak različitih automobila, a Buba je bila jedina koja je odmah u ljudima budila antropomorfne asocijacije. No sam Volkswagen nije želio imati ništa s filmom, pa se skoro nigdje u njemu ne vidi znak te tvrtke. 

Očekivano, nakon uspjeha filma promijenili su mišljenje, pa se u kasnijim nastavcima znak i ime tvrtke vrlo prominentno spominju. 

No univerzalnost i ljepota jednostavne priče o dobrom vozaču utrka u nevolji, kojem Herbie pomogne da pobijedi, osvoji curu i izvuče se iz problema, pravi su razlog uspjeha ovog prekrasnog i zabavnog filma, uz neodoljiv šarm glavnog junaka. Herbieja, dakako.