5.6.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

5. rujna 1946. rođen Patrick Head, konstruktor trkaćih bolida i suvlasnik Williamsa

Sretan 73. rođendan: Malo je ljudi ostavilo tako trajan pečat u Formuli 1 poput britanskog konstruktora i menadžera, koji je od 1977. do 2004. obnašao dužnost tehničkog direktora Williamsa...

Zapravo je Head s Frankom Williamsom i osnovao tu momčad, nakon što je nagovoren na povratak u svijet trkaćih automobila, u kojem je ranih sedamdesetih radio za Lolu. Momčad se nevjerojatno brzo uzdigla i od početnika došla do samog vrha već u drugom dijelu sezone 1979. 

Sljedeće su godine Williams i njihov vozač Alan Jones već osvojili titule, a tijekom većeg dijela osamdesetih i devedesetih momčad će biti na ili pri samom vrhu oktanskog cirkusa. Usto, upravo je Head, kao drugi najveći dioničar, privremeno preuzeo vođenje momčadi kada je Frank Williams doživio prometnu nesreću koja ga je ostavila paraliziranim.

Rani su uspjesi bili djelo konstruktorskog genija Patricka Heada, no već ranih osamdesetih počeo se odvajati od uloge glavnog konstruktora u svojevrsnu ulogu supervizora koji koordinira i nadzire rad drugih inženjera.

Danas se smatra da je takvom organizacijom upravo Head stvorio rolu tehničkog direktora, jednu od najvažnijih u modernoj Formuli 1. Vrijedi spomenuti i kako su upravo pod Headovim patronatom stasali i najbolji suvremeni konstruktori Formule 1 kao što su Adrian Newey, Ross Brawn, Frank Dernie ili Geoff Willis. 

Povukao se 2004. pod pritiskom sedam sezona bez naslova, no nakon njegovog silaska sa scene Williams se nikada više nije uspio vratiti u krug ozbiljnih boraca za titule i pobjede. Zbog toga se vratio iz mirovine kao posebni konzultant:
Gulf

Tembo