10.7.2018. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Dogodilo se na današnji dan - 10. 7.

1856. - rođen veliki znanstvenik i izumitelj iz Smiljana Nikola Tesla, koji je genijalnu inovativnost pokazivao i u autoindustriji

Proljeće 1931., Buffalo u državi New York. Velika limuzina marke Pierce-Arrow bešumno klizi ulicama, a za upravljačem je stanoviti Petar Savo, koji je sebe predstavljao kao Teslinog nećaka. Na stražnjem se sjedalu vozi Nikola Tesla, koji je prije vožnje instalirao omanji uređaj s dvanaest vakuumskih cijevi pod komandnu ploču. 

U automobilu nije bilo nikakvog motora, ni baterija, ali je na vanjskoj strani bila velika antena koja je primala 'zagonetno zračenje, koje dolazi iz etera'. Prvog dana bez teškoća prevalili su 80 km, a nastavili su testiranja i narednih dana. 

Na mnogo mjesta na Internetu naići ćete na ovu priču, no niti na jednom na neki konkretan dokaz da se takvo što uistinu ikada dogodilo. Uistinu, vjerojatno je to samo još jedna od mnogih legendi koje okružuju jednog od najvećih znanstvenika u povijesti čovječanstva. No postoji određena doza intrige, znano je da je Tesla uspio demonstrirati mogućnost prijenosa električne energije bežičnim putem. 

Dakle, teoretski, ako je negdje postojao odašiljač i ako se automobil nalazio u njegovom dosegu, možda je Tesla uistinu... Ah, zanemarite, nema nikakvog dokaza da je bilo tako pa ćemo da se iskupimo za nagađanja reći kako je ovo tekst o čovjeku kome u čast je danas najuspješniji svjetski specijalizirani proizvođač električnih automobila, Tesla Motors, dobio ime.


Mazda


Gulf

Tembo