11.7.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

11. srpnja 1999. Michael Schumacher slomio nogu na startu utrke u Silverstoneu

Zbog otkazivanja Ferrarijevih kočnica došlo je do izlijetanja Ferrarijevog bolda i stradavanja šampiona, koji će zbog ozljede propustiti veći dio sezone, a u borbu za titulu neočekivano i neuspješno upustit će se njegov momčadski kolega Eddie Irvine...

Sezona 1999. u Formuli 1 bila je svojevrsna repriza prethodne, borba za pobjede i naslov vodila se između Mike Häkkinena i Michaela Schumachera, uz, činilo se, laganu prevagu na Finčevu stranu.  

Häkkinen je u Silverstone na Veliku nagradu Velike Britanije došao s osam bodova prednosti i kvalificirao se prvi, ispred Schumachera. Drugi red su zauzeli njihovi momčadski kolege Coulthard i Irvine. 

Činilo se da je riječ o još jednoj za tu sezonu uobičajenoj utrci, no ono što se dogodilo na samom startu odredit će daljnji tok sezone.

Na samom startu utrke bolidi Jacquesa Villeneuvea i Alessandra Zanardija ostali su stajati na gridu, zbog čega su momentalno izvješene crvene zastave i utrka prekinuta. 

No bolidi su u tom trenutku već startali i prije no što je došlo do shvaćanja da je riječ o prekidu punom su brzinom dojurili do zavoja Stowe i skrenuli u njega - osim Michaela Schumachera, koji je punom brzinom produžio ravno i zabio se u ogradu od guma. 

Zbog otkazivanja Ferrarijevih kočnica došlo je do nesreće, u kojoj je Schumacher slomio nogu. Zbog te će ozljede propustiti veći dio sezone, a u borbu za titulu neočekivano će se i neuspješno upustiti njegov momčadski kolega Eddie Irvine.Mazda


Gulf

Tembo